2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nagy a baj a BKV-nál

Hír TV

2017. november 14., kedd 09:18, frissítve: kedd 10:32

A budapesti közlekedési vállalat irodistákkal, mérnökökkel, szerelőkkel pótolná a buszsofőröket – értesült a Népszava.

A lap szerint mindenkit megpróbálnak rábeszélni, akinek van megfelelő jogosítványa, és egészségileg is alkalmas, hogy besegítői szerződéssel, megemelt óraszámban vezessen a főállása mellett. A BKV szerint a besegítői foglalkoztatás régóta bevett gyakorlat a cégnél, amellyel biztosítani tudják az utasok ellátását.

A BKV buszos üzletágában 250-300 sofőr hiányzik. Emellett trolibuszvezetőből is kevés van: 270 sofőr mellett 50 besegítő dolgozik.

Közben több mint 400 BKV-alkalmazott, zömében buszsofőr helyezte letétbe az aláírását, miután a cég néhány hete bruttó átlag 400 ezer forintos fizetést ígért az új dolgozóinak a toborzó szórólapokon. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a Hír TV-nek azt mondta, ez az összeg csak magas túlórákkal érhető el, a béremelést ráadásul csak az új belépőknek ígérték meg. Nemes Gábor hozzátette, ha a helyzet nem rendeződik, akkor a vállalat munkaerőhiánya tovább nő.

Már több mint 400 dolgozó aláírta az ívet, amelyben közösen követeljük a BKV vezetésétől egy konzultáció során, hogy a helyzetet rendezze, és egészítse ki a kereseteket. A magas elvándorlást nem fogják tudni megállítani, és lehet, hogy ideig-óráig tudnak új dolgozókat felvenni az utcáról, de amikor világossá válik, hogy nem is igazak a bérek, amelyeket a hirdetésben ígértek, akkor ők is tovább fognak állni, tehát a BKV lépéskényszerben van, mert különben elhagyják a dolgozók a céget, és a szolgáltatás fenntartása mindinkább bizonytalanná válhat – közölte a szakszervezeti vezető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!