2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

MVM-per: a fővádlottak távol maradtak

2016. május 4., szerda 20:00, frissítve: szerda 20:12

Megviselte őket a büntetőeljárás, ezért nem jelentek meg a másodfokú per első tárgyalásán – indokolta a volt MVM-vezér és felesége távolmaradását a Pécsi Ítélőtáblán védőjük. Kocsis Istvánt és társait a többi közt hűtlen kezeléssel vádolják. Első fokon a Kaposvári Törvényszék öt vádlottat felmentett, Kocsis István feleségét és az MVM korábbi főtanácsadóját viszont hűtlen kezelés, pénzmosás és orgazdaság bűntette miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Hétből három vádlott jelent meg az MVM-per másodfokú tárgyalásának kezdetén. A fővádlottak távol maradtak. Az ügyészség Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatóját és társait azzal vádolja, hogy 15 milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak.



A vádirat szerint külföldi bankokkal és cégekkel kötöttek előnytelen szerződéseket az MVM terjeszkedésére hivatkozva. Az ügyletekben szerepe volt az azóta elhunyt Kapolyi László milliárdos nagyvállalkozónak, egykori szocialista képviselőnek is. Az MVM vezetői ugyanis a többi között Kapolyi Kajmán-szigeteken bejegyzett cégének is utaltak pénzt. Az ügy része az MVM horvátországi szállodabérlése is, amelyben Kocsis István felesége is érintett.

A Kaposvári Törvényszék a vádlottak nagy részét első fokon felmentette. Az MVM korábbi főtanácsadóját és Kocsis István feleségét viszont bűnösnek találták és felfüggesztett börtönre ítélték.

„Az elsőfokú bíróság ítélete a megalapozatlansági hibák, illetőleg az eljárási szabálysértés miatt felülvizsgálatra alkalmatlan. A megalapozatlanságot a másodfokú eljárásban nem tartom orvosolhatónak, és az eljárási szabálysértés sem kiküszöbölhető. Ezért indítványozom, hogy a tisztelt Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyezze hatályon kívül és az elsőfokú bíróságot utasítsa új eljárás lefolytatására” – mondta el Káli Katalin ügyész.

Kocsis István és felesége védője a volt vezérigazgató ítéletének helybenhagyását, felesége esetében pedig felmentését, illetve az ítélet enyhítését indítványozta. Perbeszédében azt is elmondta, védencei miért nem jelentek meg a tárgyaláson.

„Bár ügyfeleim távollétében is lefolytatható jelen állás szerint a másodfokú eljárás, szeretnék rámutatni arra, hogy elmaradásuk nem az igazságszolgáltatási tiszteletlenség megnyilvánulása a részükről. Az ellenük folytatott hosszú éveken át tartó büntetőeljárás oly mértékben rányomta bélyegét a házaspár elmúlt évekbeli életére, hogy a jelen másodfokú eljárásban – bízva az igazságszolgáltatás objektivitásában – emberi okból érthető módon, személyesen részt venni nem kívánnak” – fogalmazott a védő.

Az ügyben a tábla május 17-én hozza meg másodfokú ítéletét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!