2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Munkával, jótékonykodással könnyítenek lelkiismeretükön

2016. október 13., csütörtök 20:27, frissítve: csütörtök 20:27

Jótékonykodással segítenek lelkiismeretükön a balassagyarmati fegyház fogvatartottjai. Az intézményben a rabok 90 százaléka dolgozik. Havonta 35 ezer forintot keresnek a fegyházhoz tartozó vállalkozásoknál végzett munkával.

A mindenkori minimálbér egyharmada. Ennyit keres egy fogvatartott ma Magyarországon, ha tud dolgozni a börtönkörülmények között. A Balassagyarmati Fegyház és Börtön lakóniak több mint 90 százaléka dolgozik az intézmény által fenntartott vállalkozások valamelyikében. Keresetük egy részéből jótékony célra adakoznak, mint mondják, azért, hogy kicsit könnyítsenek lelkiismeretükön.

„Az előző években is mindig folyamatosan a fogvatartottak nagy többsége adakozott, lehetőségeihez mérten, ez biztos, hogy a jövőben sem fog megváltozni. Használ nekünk is, használ azoknak is, akiken segítünk, és ez így egy nagy közös halmaz lesz” – mondta Kapás Pál.

A büntetés-végrehajtási intézmény vezetője szerint a rabokra egyértelműen jó hatással van az adakozás. „Az elítéltek is felismerték, hogy: valamikor visszakerülök a társadalomba, hogy felelősséggel tartozok azért a társadalomért, aminek a normáit megsértettem, hiszen valamikor én is szabad állampolgár leszek, és van, ahol a kis segítség is nagy segítség, főleg hogyha olyan szervezeteknek ajánlják fel az elítéltek a gyűjtést, akik még jobban rászorulnak” – mondta Budai István.

A mostani gyűjtés kedvezményezettje a Balassagyarmathoz közeli Szátokon működő Margaréta Gyermekotthon. Az adományként érkező több mint nyolcvanezer forintot kulturális programok szervezésére használják fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!