2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Céges bölcsődék: jó vagy rossz ötlet?

2015. november 8., vasárnap 10:30, frissítve: kedd 06:37

Nem tartja jó ötletnek a céges bölcsődék létrehozását a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége. A nagycsaládosok viszont örülnének az intézkedés bevezetésének. A kormány tervei szerint 2017-től a munkahelyi bölcsődék működnének, amelyek létrehozása és fenntartása is egyszerűbb lesz, mint a mostani bölcsődéztetés rendszere.

A kormány tervei szerint 2017-től akár egy multinál kialakított, úgynevezett munkahelyi bölcsődében is építhetnek majd várat a kicsik. Emellett két új ellátástípust is kialakítanának: a minibölcsődéket és a családi bölcsődéket. „Könnyebb lesz bölcsődét létrehozni, könnyebb lesz bölcsődét fenntartani, működtetni és üzemeltetni, és könnyebb lesz a bölcsődés korú gyerekeket, ezeknek az intézményeknek a felügyeletére bízni, illetve azt kérni ezektől az intézményektől, hogy segítsék a gyermeknevelésben, illetve ezáltal a munkavállalásában is a fiatal nőket, fiatal családokat” – mondta Lázár János kancelláriaminiszter.

A kormány és a szakmai szervezetek között folyamatos az egyeztetés. Az már most biztosnak látszik, hogy a munkahelyi bölcsődékben nem lesz elvárás, hogy a gondozók felsőfokú végzettséggel rendelkezzenek – fogalmazott a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke. „Ezekben a munkahelyi bölcsődékben dolgozhatnak olyan középfokú végzettséggel rendelkező dolgozók, akik elvégeznek egy magasabb óraszámú, szakmai-pedagógiai tartalmú tanfolyamot” – nyilatkozta Acsainé Végvári Katalin.

A bölcsődei helyhiányra a céges bölcsődék nem jelenthetnek megoldást a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége szerint. Egy ilyen intézmény létrehozására ugyanis csak kevés társaságnak lesz pénze. „Ezt nagyon nagy cégeknél meg lehetne próbálni, nyilván önkéntes alapon, nyilván az is kellene, hogy az állam ennek egy részét a tehernek átvállalja, miután ez alapvetően állami feladat, de én azt gondolom, hogy az általános megoldás az nem ez” – szögezte le Rolek Ferenc, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke.

A nagycsaládosoknak viszont tetszik a kormány ötlete. „Nagyon nagy igény van a rugalmas ellátásokra, mind a minibölcsikre, családi napközikre, és ezt bővítené a munkáltatók által létrehozott vállalati, céges, munkahelyi bölcsőde, ami, ugye, azt jelenti, hogy egy helyen van az apuka és anyuka meg a gyermek, és le tudnak menni, rá tudnak nézni, ha valami gond van a gyermekre, és nyugodtabban tudják ellátni a munkájukat, ami a cégeknek is nyereség” – hangsúlyozta Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Az  Emberi Erőforrások Minisztériumának tervezete egyébként éppen az olyan intézmények létrehozását támogatná, mint amelyik a dunaújvárosi kórházban egy darabig sikerrel működött. Végül azonban az állami támogatás hiányában bezárásra kényszerült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!