2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Működik videokamera Habony volt anyósánál?

2016. február 10., szerda 20:55, frissítve: szerda 21:04

Szabályosan tárolt a Szépművészeti Múzeum Habony Árpád volt anyósánál értékes képeket a kulturális államtitkár szerint. Hoppál Péter a Hír TV kérdésére azt mondta: vizsgálatot nem rendelt el az ügyben, a múzeum főigazgatójától viszont tájékoztatást kért. Az intézmény havonta 15 ezer forint bérleti díjat kapott a festmények darabjáért, amelyek összértéke megközelíti a 300 millió forintot.

A 135 millió forint értékű Jupiter Ámor diadalmenetében az egyik festmény abból a tízből, amelyet kölcsönadott a Szépművészeti Múzeum. Összértékük megközelíti a 300 millió forintot. A képeket  az Andy Vajna-féle TV2 frissen kinevezett gazdasági igazgatójának, Halkó Gabriellának a cége, a Brand Lab Tanácsadó Kft. bérelte ki. Egy ötödik kerületi lakásban tárolták őket,, az ingatlan bérlője Habony Árpád volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny édesanyja. A 33 éves nő jó viszonyt ápol Rogán Antal feleségével, valamint a TV2 frissen kinevezett hírigazgatójával.

Habony Árpád volt anyósától hiába próbáltuk megtudni, mi szükségük volt a képekre, a kaputelefont ránk csapták.

A szerződést 2013. november végén kötötte a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László és a Brand Lab Tanácsadó Kft. nevében Halkó Gabriella. A szerződésben kikötötték, hogy 18-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletet, valamint 45-55 százalékos relatív páratartalmat kell biztosítani, és a festményeket nem érheti közvetlen napfény. A képeket darabonként havi 15 ezer forint plusz áfáért adták bérbe.

Pákh Imre magyar származású amerikai üzletember szerint bevett szokás, hogy egy múzeum kölcsönad képeket, akár még ingyen is. Szerinte ezt azért teszik az intézmények, mert kevés a kiállítótér. A kölcsönzőknek azonban általában szigorú biztonsági feltételeket kell teljesíteniük: alapvetően videokamerázás, fémajtók, fémkapuk, mozgásérzékelők, rezgésérzékelők – sorolta az üzletember. Azt nem tudni, hogy ezeknek a feltételeknek megfelelt-e Habony volt anyósának bérelt lakása.

A kulturális államtitkár nem lát szabálytalanságot a képek bérbeadásánál. Hoppál Péter a Hír TV kérdésére azt mondta: a múzeum felelősen gazdálkodott a kölcsönzéssel.

„A felelős gazdálkodásnak része lehet az is, hogyha bérbe adja őket egy-egy intézmény, nyilván ennek biztosítani kell a feltételeit. Úgy értesültem róla, hogy a biztosítás rendben volt ebben a tekintetben, illetve még gyarapodott is az illető intézmény a bevétel által. Most ahhoz képest, hogy kihez közeli cégnek az anyósának a nagybátyjának a térde kalácsa érintett a kérdésben – tehát értem, hogy ez politikai kérdés” – fogalmazott Hoppál Péter.

A Szépművészeti Múzeum kérdéseinkre közleménnyel válaszolt. Azt írták, hogy a kikölcsönzött festményeknél elsődlegesnek tartják, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol a sérülésnek még csak a közvetett veszélye sem áll fenn. Jelenleg hozzávetőleg 3000 műtárgyat kölcsönöznek, ebből 1200 nem muzeális intézményeknél van, és a legtöbbjükért nem fizetnek.

A Szerb utca 9. alatti házat egyébként 2007-ben 110 millió forintért újította fel a Rogán Antal vezette ötödik kerületi önkormányzat. Az ingatlanban két évvel később tűz volt, az önkormányzat így 2013-ban 107 millióból szigeteltette is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!