2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„Kártyái” kiterítését várják Győrffy Balázstól

2016. február 24., szerda 16:05

Vagyonosodási vizsgálat tisztázhatná Győrffy Balázs vagyonnyilatkozatának ellentmondásait, ha azt a kormánytöbbség nem szüntette volna meg. A szocialisták elvárnák Győrffy Balázstól, hogy hozza nyilvánosságra családi vállalkozásának gazdálkodási adatait is, hogy kiderüljön, miből törleszti 180 millió forintos hitelét.

Felfüggesztette a Győrffy Balázs ellen kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást a mentelmi bizottság elnöke. Az eljárást kezdeményező ellenzéki képviselők szerint a fideszes politikus vagyongyarapodása és jövedelmi viszonyai nem fedik egymást. A parlament honlapján elérhető dokumentum alapján az agrárkamarát is elnöklő képviselő 2015-ben  megtízszerezte szántóterületeit: az addigi 15 hektár mellé 167 hektárt vásárolt. 12 millió forintos banki tartozása ezzel párhuzamosan 180 millió forintra emelkedett. Ennek törlesztőit kellene fizetnie a feltüntetett havi bruttó 750 ezres képviselői tiszteletdíjából, illetve az agrárkamarától felvett évi 542 ezer forintos külföldi napidíjból, és az éves szinten 400 ezer forintra rúgó őstermelői bevételéből.

„Minden olyan információt, amit ezzel kapcsolatban el akartam mondani, én azt elmondtam, amint új információ lesz, azt megosztom önökkel. Bár egy új információ van: a mai nap kaptam egy olyan levelet, amiben a mentelmi bizottság elnöke tájékoztat arról, hogy a Varju képviselő társam által kezdeményezett eljárást felfüggesztette, mivel minden jogi alapot nélkülözött” – mondta Győrffy Balázs.

A szocialisták azt várják Győrffy Balázstól, hogy hozza nyilvánosságra családi vállalkozásának gazdálkodási adatait is, hogy kiderüljön, miből törleszti a hitelt. „Érdekes, hogy itt emberek úgy kapnak hitelt, hogy mögötte nem látjuk a fedezetet, és amikor a politikának tisztának kellene lenni, akkor nem jó, hogyha bárkit ilyen jellegű korrupció lehetősége leng körül. Szerintem magának a képviselőnek is érdeke, hogy hitelt érdemlően bizonyítsa be, hogy akkor mi lesz az a forrás, amiből ezt fizetni fogja, mert jelenleg a papírjaiból ez nem látszik” – mondta Gőgös Zoltán az MSZP országgyűlési képviselője.

Az LMP szerint egyébként nem véletlen, hogy a kormánytöbbség megszüntette a NAV által végzett vagyonosodási vizsgálatokat. „Hogyha Simon Gábornak hívnák Győrffy Balázst, akkor minden további nélkül nem pusztán a mentelmi bizottság járna el példás szigorúsággal, hanem azonkívül még büntetőeljárást is kezdeményeznének ellene. Hogyha valaki kormánypárti, akkor megvan az az előnye, hogy mindezt megússza” – mondta Sallai R. Benedek, a párt országgyűlési képviselője.

Közben a Győrffy Balázs elnökölte agrárkamara az új honlap után az őstermelői igazolványok cseréjével is időzavarba keveredett. „A technikai kivitelezése a plasztikkártyáknak még folyamatban van. Így jelenleg azon őstermelőknek, akiknek nincsen hatályos őstermelői igazolványuk, ők szintén egy papíralapú igazolványt fognak kapni. Ez ideiglenes igazolvány lesz, amely annyiban tér el – és ez is nagyon fontos, hogy ne keverjék össze az őstermelők –, hogy a korábbi igazolvány egy harmonikaszerű papírlap volt, ez pedig egy A4-es lap” – magyarázta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője.

A köztestület elnökségi szóvivője arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy mennyibe kerül a kamarának az  igazolványok cseréje. Süle Katalin annyit mondott, hogy azok az őstermelők, akiknek 2015 végén lejárt a papírjuk, a nyáron kaphatnak újat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!