2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

MSZP: Ezreket buktak a nyugdíjasok a kormány miatt

Hír TV

2017. december 17., vasárnap 17:31, frissítve: vasárnap 18:16

Több ezer forinttól estek el 2014-ben a nyugdíjasok a szocialisták szerint. A gazdasági feltételek ugyanis adottak lettek volna a nyugdíjprémium utalásához, ám erre akkor nem tett javaslatot a nemzetgazdasági miniszter. Az MSZP ezt azzal magyarázza – 2015 nem volt választási év.

Nyugdíjprémiumot és Erzsébet-utalványt is kaptak a nyugdíjasok a 2018-as országgyűlési választások előtt karácsonyra.

A nyugdíjprémium forintban érkezett. 2009-es bevezetése óta idén folyósították először.

Pedig a szocialista Gúr Nándor szerint 2014 végén is lett volna rá lehetőség. A gazdasági növekedés ugyanis meghaladta a 3 és fél százalékot, az államkassza pedig egyensúlyban volt.

2014 miért nem volt ilyen esztendő? Amikor 4,2%os gazdasági növekedés volt és az államháztartási egyenleg is tartható volt. Miért nem tehát a 2014-es esztendőben nyugdíjprémium? Talán nem azért, mert 2014 már nem volt választás előtti utolsó esztendő? – hangoztatta még 2012-ben Gúr Nándor.

A kérdésre nem kapott választ az ellenzéki képviselő a parlamentben.

A kormánypárt frakcióvezetőjének azonban van magyarázata. Gulyás Gergely azt mondja, a 2014-es költségvetési törvényben alábecsülték a gazdaság teljesítményét, és csak később derült ki, hogy jóval magasabb a vártnál.

Az első két negyedév adatai alapján tesz előterjesztést a nemzetgazdasági miniszter a nyugdíjprémium kifizetésére. Az első két negyedév, az 2014-ben 3%-os növekedést valószínűsített, ez is szerepelt a tervekben, éppen ezért nem volt ilyen előterjesztés, később a KSH már a következő év első hónapjaiban vette revízió alá a növekedést, és akkor derült ki, hogy a növekedés egyébként a három és fél százalékot meghaladja – nyilatkozta a képviselő.

Igaz, a nyugdíjprémium kifizetéséről idén is utólag, ősz végén döntött a kormány. Három évvel ezelőtt ez másként volt.

Elvileg az egész évre vonatkozóan teljesülhetett volna akár a feltétel, de mivel a törvény azt mondja, hogy a január–augusztusi tényadatokat kell nézni, ha akkor nem teljesült, akkor nem lehet fizetni nyugdíjprémiumot – mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

A nyugdíjprémium összege egyébként idén 12 ezer forint volt, legalábbis ennyi járt azoknak, akiknek legalább 80 ezer forint vagy annál több a nyugdíja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!