2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

MSZP: A kormánypropaganda a biztonságérzetet csorbítja

2017. szeptember 18., hétfő 18:30, frissítve: hétfő 18:45

A többi között az elvesztett kvótaperről is tárgyalt hétfőn az Országgyűlés európai ügyek bizottsága. A testületben képviselettel rendelkező pártok egyetértenek abban, hogy a bevándorlás kockázatot jelent. A kvótahatározatban foglalt betelepítésről az MSZP fogalmazott meg különvéleményt: szerintük az erről szóló kormánypropaganda csökkenti az emberek biztonságérzetét.

Az európai ügyek bizottságát az Igazságügyi Minisztérium államtitkára tájékoztatta a kvótaper eredményéről. Kecsmár Krisztián kiemelte: sikerült kimondatni az Európai Bírósággal, hogy a kvótahatározatban megjelölt határidő szeptember 26. Az államtitkár szerint ezt azzal az érveléssel érte el Magyarország, hogy a két évre tervezett kötelező áttelepítés nem felel meg az átmeneti intézkedés fogalmának.

„Mivel idáig egy féléves periódus volt meghatározva, két év az már jóval több, mint fél év, tehát meglátásunk szerint az már nem átmeneti. Illetve azt is látni kell ugye, hogy egy ilyen állandó áthelyezési mechanizmusban gondolkoznak az uniós döntéshozók, ezért ha ezt a kettőt összekapcsoljuk, akkor egyértelműen látszik, hogy ez nem egy átmeneti intézkedés. Ugye a bíróság nem fogadta el ezt az érvünket, viszont ahhoz, hogy vissza tudja utasítani ezt az érvet, ahhoz mindenféleképpen egyértelműen kellett a tekintetben fogalmaznia, hogy ez a kvótahatározat csak 2017. szeptember 26-ig alkalmazandó” – jelentette ki Kecsmár Krisztián államtitkár.

Az ítélet nem ró többletkötelezettséget a tagállamokra, így Magyarországra sem – ismertette a kormány álláspontját az államtitkár. A Jobbik képviselője szerint az Európai Bíróság döntése várható volt.

„Ennek ellenére rendkívül fontos az, hogy hazánk védelme érdekében minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy se szegény, se gazdag migráns ne érkezhessen Magyarországra. A Jobbik elkötelezett e tekintetben, tehát mi minden lehetőséget ki szeretnénk zárni, nem csak a kvóta lehetőségét, nem csak a letelepedési kötvény lehetőségét, hanem bármi más olyan utat, ami által bevándorlók érkezhetnek Magyarországra” – fogalmazott Bana Tibor, a testület jobbikos alelnöke.

Az MSZP-s Józsa István elmondta: látják a tömeges bevándorlásban rejlő veszélyt, de azt kérik a kormánytól, hogy a kvótahatározatban rögzített 1294 ember átvételéből ne következtessenek előre nem látható folyamatokra. A szocialista politikus szerint ennyi ember befogadása nem jár akkora kockázattal, amekkoráról a kormánypropaganda beszél. „Ez úgy gondoljuk, hogy már visszaélés az emberek biztonságérzetével, sőt a valódi kockázat eltúlzása a meglévő biztonságérzetnek a csorbítását jelenti” – jelentette ki Józsa István.

A KDNP-s Hollik István megerősítette a kormány aggodalmát, miszerint az Európai Bizottság állandó menekültelosztásra törekszik. A képviselő szerint ezért kell egyértelműen elutasítani mindenféle kvótát.

„Itt én azt gondolom, hogy olyan finom különbségtételek, amelyeket Józsa képviselő úr mondott, nem léteznek. Tehát valaki vagy támogatja az állandó kvótát, vagy nem támogatja. Ebben a tekintetben azt gondolom, hogy a Fidesz és a KDNP álláspontja egyértelmű. Mi azt gondoljuk, hogy egy ilyen kvótamechanizmus az igazságtalan, nem működőképes és ráadásul veszélyes is” – fejtette ki Hollik.

A kvótahatározat be nem tartása miatt júniusban kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen. Az ülésen elhangzott: az ügyet az Európai Bizottság bármikor a bíróság elé utalhatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!