2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

A Rogán-féle papírokkal magyar állampolgárságot árusít a kormány

,

2016. szeptember 26., hétfő 17:52, frissítve: hétfő 19:54

Lefölöznék a letelepedésikötvény-bizniszben részt vevő cégek extraprofitját a szocialisták. Ezért törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek. Szerintük a Rogán-féle papírokkal gyakorlatilag magyar állampolgárságot árusít a kormány. A Belügyminisztérium államtitkára tagad, és azt is cáfolja, hogy a kormány enyhítene az állampolgárság megszerzésének jelenlegi feltételein.

„Az állampolgársági törvényt most megvizsgálják, és lehetséges, hogy a nyolc évet ötre csökkentik, a nyelvi tesztet pedig eltörlik” – hangzik el a magyar letelepedési kötvény kanadai reklámjában. Bassel Zoueiter kanadai bevándorlási tanácsadó a többi közt azt magyarázza, Magyarországon ugyan jelenleg nyolc évig kell tartózkodási engedéllyel rendelkezni annak a külföldinek, aki magyar állampolgárságot szeretne, de rövidesen könnyíthetnek a feltételeken.

„Ez a meghívó a bevándorlóknak, a magyar kormány együttműködésével az offshore cégek a következő szöveggel csalogatják be az embereket: Szerezzen állandó lakhelyet magának és családjának az Európai Unióban! – felsorolva a kedvezményeket, hogy hogyan lehet vízummentes hozzáférése bárkinek a schengeni övezethez. Ez egy meghívó a bevándorlóknak, amelyet az Orbán-kormány küldött ki. Immár 16 ezer emberről, köztük sajnos bűnözőkről beszélünk, miközben több mint 12 milliárdért folytatnak bevándorlásellenes kampányt, gratulálok” – fogalmazott hétfői felszólalásában Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő.

A politikus azt is hangsúlyozta: a Rogán-féle papírokat népszerűsítő reklámok azzal is kecsegtetik a vevőket, hogy egy idő után akár útlevélhez és állampolgársághoz is juthatnak, vagyis a kormány végső soron a magyar állampolgárságot árusítja ki.

„Magyarország nem állampolgárságot, hanem tartózkodási engedélyt ad a letelepedési kötvényt vásárló befektetőknek. A kérelmezők négyszeres szűrőn esnek át, a nemzetbiztonsági vizsgálatot a rendőrség, a TEK és az Alkotmányvédelmi Hivatal végzi, s együttműködnek a bevándorlási hivatallal. A kötvény megfelel az EU-s szabályoknak, a nemzetközi gyakorlatnak is” – hangzott Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkárának válasza.

Egy török újság információi szerint eddig 150 török vett letelepedési kötvényt. A cikk szerint bár Bulgáriában is lehet ilyet vásárolni, Magyarország feleannyi pénzt kér, ezért többen választják. A szocialisták lefölöznék a kötvénybizniszben részt vevő cégek extraprofitját, ennek érdekében törvényjavaslatot is benyújtottak a parlamentnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!