2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

MSZP: A Jobbik nélkül is legyőzhető a Fidesz

2016. december 29., csütörtök 17:10, frissítve: csütörtök 17:14

Nem akar összefogni az MSZP és a DK a Jobbikkal, igaz a Jobbik sem akar velük. Ennek lehetőségét Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök dobta be az ATV-ben. Az MSZP kitart amellett, hogy a jobboldali ellenzék nélkül akarják leváltani a kormányt, és a Jobbik is inkább egyedül győzne 2018-ban.

„Hogyan és miképpen fogjuk legyőzni másfél esztendő múlva a Fideszt?” - még az MSZP novemberi választmányi ülésén tette fel a kérdést Molnár Gyula, pártja egykori miniszterelnöke most úgy tűnik, válaszolt rá, az ATV-ben.

„Ha három párt összefogna, horribile dictu, a Jobbik, a DK és a szocialisták, akkor legyőzhető Orbán” – véli Medgyessy Péter, aki 2002-ben legyőzte Orbán Viktort, azt mondja, ez akkor ismételhető meg, ha a baloldali pártok a Jobbikot is beveszik az együttműködésbe.

„ ’18-ban nem lesz kormányváltás akkor, ha ez a három párt nem ért szót egymással. És nem lehet finnyáskodni” – mondta Medgyessy.

Korózs Lajos, az MSZP parlamenti képviselője és elnökségi tagja nem ért egyet Medgyessy Péterrel.

„Én azt gondolom, hogy a demokratikus ellenzéknek kell a következő évben, 2017-ben olyan kondícióval rendelkezni, hogy képes legyen a Fideszt leváltani, le is fogjuk tudni váltani. A Jobbik nélkül is meg tudjuk ezt csinálni” – nyilatkozta Korózs Lajos.

A Jobbik szerint a baloldal beismerte, hogy nem képes és nem akar választást nyerni.

„Tényleg nagy bajban lehetnek, ha már belénk akarnak kapaszkodni. A Jobbik egyedül fogja megnyerni a 2018-as választást, mi leszünk az egyetlen hiteles alternatíva azok számára, akik szemben állnak Orbán Viktor pártállamával, a Jobbik nem hajlandó alkudozni azokkal, akik 2002 és 2010 között tönkre tették az országot, ahogy azokkal se, akik az elmúlt hat évben kirabolták azt” – jelentette ki Szávay István, jobbikos országgyűlési képviselő.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke májusban még azt mondta, hogy leváltsák Orbán Viktort, akár a Jobbikkal is összefogna, de csak akkor, ha úgymond „vállalható” párt lesz. Karácsony előtti sajtótájékoztatóján már kevésbe mutatkozott nyitottnak.

„Az eltelt idő nekem ahhoz kevés, hogy meggyőzzön arról, hogy a Jobbik maga mögött hagyta ezt az időszakot, és nem fenyeget a hatalma azzal, hogy Magyarország még rosszabb hely lesz” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A választási összefogás a baloldali pártok között sem egyértelmű, Botka László miniszterelnök-jelölti bejelentkezésével az MSZP és a DK is távolodni látszik egymástól és az előválasztást sürgető kisebb pártokkal sem sikerült eddig kiegyezni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!