2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mozgássérültnek gépkocsit csak uzsorakamatra

2017. szeptember 21., csütörtök 12:56, frissítve: csütörtök 13:30

Korrupcióinfó 84. címmel tartotta meg csütörtöki sajtótájékoztatóját Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke két, a betegeket és a mozgássérülteket érintő korrupciós ügyet tárt fel.

Mikor az állam perli az államot

A magyar állam lélegeztetőgépeket szeretett volna beszerezni, amire több ajánlatot is kaptak, ebből három 1 milliárd 700 millió forintért adta volna a gépeket, miközben egy másik cég, a GE Hungary Kft. 800-900 ezer forint értékben kínálta csúcskategóriás gépeit. Mielőtt még a beruházás megtörtént volna, megváltoztatta a kiírást, szakmailag kifogásolható kritériumokkal kiegészítve azt, amivel kizárta a GE-t a beszerzések közül.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a kiírással semmi probléma sincs, az állam fellebbezni fog a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata ellen, amihez a Szecskay Ügyvédi Irodát kérte fel.

„Az állam pereli a magyar államot, ebben a perben egy elit ügyvédi irodát kért fel azért, hogy a magyar állam majdnem kétszer annyiért vásárolhassa meg  a lélegeztető gépeket, mint a legjobb ajánlat, mint a GE csúcskategóriás lélegeztető gépeit” – mondta a társelnök.

Támogatást csak kötelező kölcsönre

Hadházy ezután a mozgáskorlátozottak számára igénybe vehető állami támogatásról beszélt. A magyar állam elméletileg támogatja az érintettek gépkocsi vásárlását, új személygépjármű esetén 1 millió, használt esetén 600 ezer forintra lehet pályázni. Azonban a támogatást csak és kizárólag abban az esetben kaphatják meg, ha egy bizonyos lízingcéggel, a Videoton-tulajdonos Garancsi István érdekeltségébe tartozó Duna Lízing Zrt.-vel  kötnek kölcsönszerződést. A kölcsönszerződésben foglalt THM: 17,5 százalék, ami több mint háromszor drágább, mint a legtöbb piaci szolgáltató által kínált kamat, melyek általában 0 és 5 százalék között mozognak.

A kötelező kölcsönszerződés értelmében új autó vásárlása esetén – ami kizárólag Suzuki márkájú lehet, kijelölt kereskedőktől – 25 ezer forintot, használt autó vásárlásához 300 ezer forintnyi hitelt kell felvenni.

„Már egy 2,5-3 millió forintnyi hitelfelvétel esetén 3 év alatt gyakorlatilag 800-900 ezer forinttal többet fizet a Duna Lízingnek a mozgáskorlátozott, mint hogyha fölvette volna ugyanezt a pénzt egy másik piaci szolgáltatónál. Ez gyakorlatilag lefordítható arra, hogy az az állami támogatás, amit ő megkap az államtól, annak a támogatásnak legnagyobb része, jelentős része egyszerűen átfolyik a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Duna Lízing cégbe” – tette hozzá Hadházy Ákos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!