2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

MOSZ: Ki a kormányzati emberekkel a kamarából

2017. október 4., szerda 16:48, frissítve: szerda 17:25

Egy hónap múlva tart választást az agrárkamara arról, kik képviseljék a gazdákat. Az egyik induló, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) azt mondja: az elmúlt években a kamara pazarlóan működött és – mivel a kamara tagjai kormányzati emberek – nem a kamara érdekeit képviselték, hanem a kormányzatét. A Magosz elnöke visszautasította a vádakat: szerinte a mostani kamara valósította meg az igazi összefogást.

Novemberben közel 5 év után újra választást tart az agrárkamara arról, kik képviseljék a gazdák érdekeit. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége azt mondja: változásokra van szükség. A MOSZ elnöke eltörölné a kötelező kamarai tagságot, és azt is nehezményezi, hogy a gazdákat tömörítő szervezet pazarlóan működik. Szerintük egy olyan testület, amelyikben kormányzati szereplők látnak el vezetői tisztségeket, nem a tagok érdekeit képviseli, hanem a kormányzatét.

„Mi szeretnénk, hogyha önkéntes kamara jönne létre Magyarországon. Méghozzá egy független kamara, amelyet nem a pártpolitika, a kormányzat, különböző intézmények vezérelnek, hanem a tagoknak az érdekeit képviseli, nyilvánvalóan a kormánnyal együttműködve, hiszen a demokratikus rendszernek ez a lényege. […] Mi egy lényegesen karcsúbb kamarai költségvetésben gondolkozunk. Úgy gondoljuk, magyarázatra szorul, hogy évi 10-10,5 milliárd forintot a kamara jelenleg mire költ el” – nyilatkozta a Hír TV-nek Nagy Tamás, a MOSZ elnöke.

A Magosz elnöke szerint viszont a MOSZ célja, hogy szétverje a kamarában lévő egységet. „Azt tudnia kell mindenkinek, hogy ez a grémium a gazdákért és a vidékért dolgozik, és nem a sarat kívánja dobálni. Tizenhét szervezet dolgozik együtt, plusz még két szakmai szervezettel külön megállapodása van. Végre együtt van a vidék. Azt, hogy néhány ember ezt az összefogást, ezt az együttműködést szét akarja verni, hát, gratulálunk hozzá” – mondta Jakab István.

Mint egy-egy kisebb ország

„Jelen pillanatban Magyarországon egy szélsőségesen nagybirtokrendszer alakult ki” – mondja Sallai L. Benedek. Az LMP szakpolitikusa szerint a Fidesz agrárpolitikájának az lett az eredménye, hogy a földbirtok nagy része néhány oligarcha kezébe került. Néhányuk birtoka akkora, mint egy-egy kisebb ország.

„A legnagyobb harminc gazdálkodó területe csaknem akkora, mint Luxemburg teljes területe. A húsz legnagyobb agrárcég nagyjából, mint Bahrein vagy a Dominikai Köztársaság, vagy Szingapúrnál is nagyobb. Magyarország tíz legnagyobb agrárcége 532 négyzetkilométer, ami nagyobb, mint Andorra teljes területe, ami nemrég mély nyomott hagyott Magyarországban” – emelte ki az LMP országgyűlési képviselője.

A politikus azt is hozzátette: Magyarországon legfeljebb 300 hektár földje lehet egy gazdálkodónak, de az állam kormányközeli embereknek haszonbérletbe adja a földeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!