2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Mostantól két óra autóval Budapesttől Szombathely

2016. október 25., kedd 21:53, frissítve: kedd 22:53

Elkészült az M86-os, a gyorsforgalmi útnak köszönhetően két, két és fél óra alatt el lehet jutni Szombathelyről Budapestre.

A kétszer két sávos M86-os eddig Hegyfaluig ért. Az átadott 33 kilométeres szakasznak köszönhetően gyorsforgalmi úton érhető el Szombathelyről Csorna, majd onnan az M85-ösön és az M1-esen Budapest. A régi 86-os úton a rengeteg kamion miatt sok volt a baleset – idézte fel az avatóünnepségen köztársasági elnök. Áder János Csornán született, és ciklusokon át volt a kisváros parlamenti képviselője.

Az államfő szerint Vas és Győr-Moson-Sopron megye gazdaságilag is profitál majd az új gyorsforgalmi útból. „A 65-ös folyosó nevet viseli ez az autópálya, amely egyszer teljes egészében a Baltikumtól Rijekáig köti össze az egyes országokat. Így egy európai úthálózat része lesz majd az a szakasz, ahol most állunk. Mosonmagyaróvár, Csorna és később Zalaegerszeg is ennek az útnak a része lesz” – mondta az államfő.

Szombathely országgyűlési képviselője is azt emelte ki, hogy a falvakban javult az élet minősége. „Öreg ingatlanos ügyvédként javaslom nekik, hogy most ne adjanak el ingatlant, a piac nagyon hamar be fogja árazni, hogy eddig egy élhetetlen településen, most pedig egy nagyszerű, csendes faluban és kisvárosban élnek” – fogalmazott Hende Csaba.

A kivitelező a magyar Közgép és az osztrák Strabag volt. „2010-től összesen nyolc etapban valósult meg a teljes szakasz. Ebből a több mint 90 kilométer szakaszból az utolsó 75 kilométert 2014 nyara és 2016 ősze között adták át. A befejező szakasz több mint 30 kilométer hosszú. A beruházás kapcsán tizenhárom külön szintű kereszteződés valósult meg, tizenhárom körforgalom, több vadátjáró. A teljes beruházás 150 milliárd forint volt” – fejtette ki Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója.

Az M86-osnak köszönhetően egy órával csökken a menetidő Győr és Szombathely között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!