2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Most már tűrnie kell egy politikusnak?

2016. szeptember 29., csütörtök 20:19, frissítve: csütörtök 20:34

Egy politikusnak tűrnie kell – ezt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az ellenzéki politikusok megfigyeléséről. Tizennyolc éve még másképp gondolkozott a Fidesz: akkor parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel egy hasonló ügyben. Kósa Lajos ezt ma nem látja szükségesnek, sőt azt is eljátszotta, hogyan zajlana a testület ülése.

„A rendelkezésre álló adatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy politikai célokra kívánták fölhasználni a titkos információgyűjtés során összeállított adatokat” – fogalmazott egykor Deutsch Tamás. 1998 augusztusában robbant ki a magyar Watergate-ügy. Orbán Viktor bejelentette, hogy a parlamenti választás előtt titkos adatgyűjtés folyt a Fidesz vezető politikusai és családtagjai ellen.

„Mindenképpen szükséges, hogy ebben az ügyben tisztán lehessen látni, szükséges, hogy a parlament, amely a népszuverenitásnak a letéteményese, ebben az ügyben tisztában legyen. 1998-ban az előző rendszerre jellemző módszerek segítségével még mindig politikai megfigyelés folyhatott Magyarországon” – fogalmazott Szájer József, a Fidesz akkori frakcióvezetője.

Tizennyolc éve a Fidesz kezdeményezésére fel is állt a parlamenti vizsgálóbizottság, ám erre, úgy tűnik, Kósa Lajos már nem emlékszik. Annak ellenére, hogy az első Orbán-kormány idején ő is a parlamenti székek egyikében ült. A Jobbik elnökének és az Együtt alelnökének megfigyelése ügyében nem lát vizsgálnivalót. „Mit vizsgáljunk? Elképzelem ezt a működést: összeülünk, »– Na, ki figyelte meg Vona Gábort? – Hát, nem tudjuk. – Aki azt mondta, hogy megfigyelte, megmondta, kinek a szándékából? – Nem tudjuk. – Hát, akkor köszönjük szépen, véget ért a napirend.« Nonszensz” – jelentette ki a Kósa Lajos.

A politikusnak tűrnie kell, ez Lázár János kancelláriaminiszter véleménye. „A politikus családjának nem kell tűrnie ezt. Azt nagyon helytelen és elítélendő dolognak tekintem, és folyamatosan visszautasítandónak, ezért minden politikusnak harcba kell szállnia az ellen, hogy a politikus gyerekének fényképe címlapra kerüljön, és a közéleti érdeklődés fókuszába kerüljön. Úgy gondolom, hogy ha valaki szenved ettől, akkor az Orbán Viktor és a családja. Orbán Viktor gyerekei szoktak címlapra kerülni” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Lázár mellébeszél – jelentette ki a Jobbik képviselője, Apáti István. – Ha szűk húsz évvel ezelőttre visszamegyünk, akkor azt látjuk, hogy ott talán megalapozatlan volt egyébként a fideszesek aggodalma, elképzelhető, hogy vaklárma volt az egész, és nem is történt, vagy korántsem úgy történt a megfigyelés, ahogy ők elhíresztelték. Most viszont azt látjuk, hogy a Fidesz a mai napon, éppen Lázár Jánossal az élen, mellébeszél, felelőtlen és könnyelmű kijelentéseket tesz, és próbálja elbagatellizálni az egészet.”

Azokat figyelik meg, akik útjában vannak Orbánnak, véli az Együtt alelnöke. „Szerintem egyértelműen szükség lenne vizsgálóbizottságra, hiszen olyan történik, ami egy demokráciában megengedhetetlen: fideszes megrendelésre ellenzéki politikusokat figyelnek meg. Az, hogy az én szavahihetőségem mi, most tegyük félre, hiszen én egy informátorom információit osztottam meg, amit éppen az önök tévéje ellenőrzött le, csak tőlem jött a nyilvánosság felé, hogy a Charles Hotelben szállásolták el a paparazzókat” – mondta Juhász Péter.

Az Együtt alelnökéről feltehetően ugyanaz az olasz fotóriporter készített felvételeket, aki Vona Gábort, a Jobbik elnökét és Simicska Lajos üzletembert is megfigyelte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!