Most érdemes epret várásolni
2017. május 27., szombat 12:59, frissítve: szombat 13:02
Fadd közelében csaknem 20 éve termelnek epret. A gazdák szövetkezetet alapítottak és közösen értékesítik a gyümölcsöt. Az érés a hét végén éri el a csúcsát, ilyenkor 40-50 idénymunkás dolgozik az ültetvényen.
„Elfáradunk benne, hajolni kell, de azért keresünk egy kis aprópénzt és azért az, nekünk nagyon megéri. Nyugdíjasok vagyunk és ez nagyon jó nekünk, ez a kis kereset” – mondta Szűcs Józsefné .
A piacokon megszokott árnál 3-400 forinttal olcsóbban adják kilóját, igaz a vevőnek el kell jönnie érte. A láncból kimarad a kereskedő, ezért nagy a forgalmuk. Van, aki csak egy-két kilót visz, de van, aki nagy tételben vásárol.
„Bajáról járok, egy cukrászatnak viszem az epret. Fagyasztjuk és az egész évi mennyiségei ilyenkor tesszük el. Ugyanis a nagykereskedelemben kapható fagyasztott eprek sem ízében sem színanyagában nem érik el ezt a minőséget” – hangsúlyozta Zsellér Zsolt üzletvezető.
A szeszélyes tavaszi időjárás miatt a korábbi évekhez viszonyítva mintegy 20 százalékkal drágább idén a gyümölcs.
– Kicsit mostoha volt az év, tehát nagyon hektikus volt a tavasz. Bolond volt az április. Kaptunk egy kis jeget. Volt jó idő, de nem az epernek az ideális idő. Tehát nem volt ideális az epernek.
– Ettől aztán kevesebb is van?
– Talán picivel kevesebb is van, bár ez a régi fajta, amit mi termelünk, ez a honey vagy haney, ez tűri a rossz időt is. Tehát jobban tolerálja, mint ezek az új mediterrán fajták.Berényi András szövetkezeti tag
Az idény még nagyjából három hétig tart. A termelők szerint a vége felé emelkedni fog az ára, ezért azoknak, akik lekvárt szeretnének főzni belőle, azt tanácsolják, most vegyenek belőle nagyobb mennyiséget.