2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Momentum: Csak politikai okok akadályozhatják a népszavazást

2017. április 6., csütörtök 16:08, frissítve: csütörtök 17:07

A DK után a Momentum is népszavazással mentené meg a Közép-Európai Egyetemet - az olimpia elleni népszavazást indító mozgalom mostani kezdeményezése a felsőoktatási törvény korábbi állapotát állítaná vissza. A két párt egymással ugyanakkor nem egyeztet a kérdésben.

Dobozokban hordták az olimpiarendezés ügyében kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtő ívet februárban a Momentum tagjai. Ismét hasonlóra készülnek: a lex CEU-ként emlegetett felsőoktatási törvény módosításáról is referendumot kezdeményeznek. Biztosra akarnak menni, ezért rögtön hat kérdést is beadtak.

„Igazából szerintünk mindegyik kérdés jogilag - ha itt betartjuk a törvényi kereteket - akkor át kellene, hogy menjen, de hogyha nem megy át, annak csak politikai okai lehetnek” – jelentette ki Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője.

A választási irodánál történt kopasz-botrány miatt változott a népszavazásról szóló törvény. Egyszerre több kérdésben is lehet aláírásokat gyűjteni és azét fogja elbírálni a Nemzeti Választási Iroda, aki legelsőként gyűjti össze a szignókat. A gyorsaságra szükség lehet, hiszen a DK és a frissen bejegyzett Demokrata Párt is ugyanebben a témában kezdeményezett népszavazást.

- Úgy gondoljuk, hogy a mi kérdéseink között vannak egyértelműbbek és határozottabbak annál, mint amit beadott a DK vagy a Demokrata Párt.

- Magyarul nem lesz DK és Momentum közös aláírásgyűjtés.

- Nem tervezünk ilyesmit.

A DK szóvivője azt mondta: ők is csak a saját kezdeményezésükre figyelnek.

„Volt a DK-nak egy kezdeményezése, mi benyújtottuk a kérdést. Mi nem tudjuk, hogy ők benyújtották-e már vagy most csak egyelőre felbuzdultak a DK javaslatán” – reagált Gréczy Zsolt.

Palkovics László, oktatási államtitkár a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy hallott a kezdeményezésekről, ám egyelőre nem látnak olyan körülményt, ami miatt a módosítást vissza kellene vonni.

- Hallottam én is valamit róla, hogy valaki kezdeményezte. Hát ezt majd nyilván el fogják dönteni.

- Megfontolnák, hogy visszavonják amennyiben érvényes népszavazás lesz róla vagy kiírják?

- Hát annak vannak szabályai, de egyelőre nem látom azt, hogy miért kéne visszavonni.

A kérdéseket előbb az adatvédelmi hatóságnak kell jóváhagynia, ezt követően nyújthatják be őket a Nemzeti Választási Irodához. Ha sikeres lenne a teljes procedúra, akkor leghamarabb ősszel lehetne kiírni a népszavazást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!