2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Modern technika, retró köntösben – Vészforgatókönyv is van

2016. szeptember 27., kedd 19:18, frissítve: kedd 20:37

Van vészforgatókönyve a BKV-nak arra az esetre, ha késik a metrópótlóbuszok beszerzése. A budapesti közlekedési vállalat által kiírt közbeszerzési pályázatot a nemzeti fejlesztési miniszter támadta meg. Közben bemutatták a 3-as metró felújított szerelvényét. Modern technika, retró köntösben – mondta a sajtó képviselői előtt a BKV vezére.

Fekete-fehér festést kapott a felújított orosz metrókocsi. A belsejéből egyelőre nem sok látszik, sokat takarnak az utasokat helyettesítő homokzsákok. A tesztüzem napokon belül indul, 15 ezer kilométert kell hibamentesen megtennie a szerelvénynek a 3-as metró vonalán. A BKV tavaly szerződött az oroszokkal, akik 222 kocsit újítanak mintegy 67 milliárd forintért.

„Felújított a szerelvény, erre írtuk ki a tendert, tehát ez az orosz gyárnak a döntése, hogy hány százalékát cseréli ki. Mi azt írtuk elő, hogy mi az, amit minimum cserélni kell, az ő döntése lesz, hogy mi az, amit még ezenfelül kicserél vagy nem cserél ki. Egyébként szerelvényekként is változni fog, hogy hány százalékát cserélje ki, mert nem egy állapotban vannak a szerelvények. Van, ahol majd a teljes alkatrészt kicseréli, van, ahol kevesebbet” – közölte Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A hajtásrendszert energiatakarékosra cserélik, légkondicionáló viszont csak a vezetőfülkébe jut.

„Gyakorlatilag egy olyan világítás van benne, olyan fényerővel, ami a régi kocsikra nem volt jellemző. Van egy komoly utastájékoztató rendszer, olyan szellőzést építenek be, amely már lehetővé teszi azt, hogy a kocsi álló helyzetében is tudjon szellőzni – ez úgynevezett kényszerszellőztetés. A régi vonatok akkor tudtak levegőt cserélni a kocsitérben, hogyha mozgott, az állomáson nem” – emelte ki Héri József, a BKV Metró Üzemigazgatóság üzemigazgatója.

Az utasokat buszok szállítják majd a 3-as metró felújítása idején. De a metrópótló buszokat nem a BKV üzemelteti, hanem külső szolgáltató. A közbeszerzési eljárást hosszas huzavona után írták ki, de már fel is függesztették a nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére. A BKV-nak van vészforgatókönyve, de részleteket nem árult el a közlekedési vállalat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!