2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Mobilgát: drágább tervvel állt elő a főváros

2016. május 29., vasárnap 20:10

Újabb árvízvédelmi tervvel állt elő a főváros. Ez már a sokadik az elmúlt évek alatt. Ezúttal 500 méterrel megtoldanák és meg is magasítanák a Duna-partra tervezett mobilgátat, amely a csillaghegyi öblöt védené árvíz esetén. Az új terv drágább, de a főváros szerint biztonságosabb. Az egyik ellenzéki törpepárt tiltakozik. Legutóbb 2013-ban volt árvíz, akkor több utcát és házat elöntött a megáradt Duna a III. kerületben.

A 2013-as dunai árvízkor homokzsákokkal védték házaikat az emberek a III. kerületben. Van gát, de az épületeken túl, ráadásul alig néhány feltételnek felel meg.

Három évvel ezelőtt majdnem két méter magasan jött ki a Duna. „Mi a parton szeretnénk látni egy mobil védművet, ami azt jelenti, hogy mobilfalas megoldás a védekezés fő vonala, tehát ha nincs árvíz, akkor nincsen semmi zavaró a tájképben, ellenben ha árvíz van, akkor ezt a falat fel lehet építeni” – mondta Búzás Antal Győző. a Római-partért Egyesület elnöke.

Az már biztos, hogy a Duna-parton épül fel a védmű, amit szükség esetén három nap alatt lehetne összeszerelni. A pünkösdfürdői töltéstől az Aranyhegyi patakig húzódik majd, és az elmúlt évek egyre nagyobb árvizei miatt egyes szakaszokon négy méter magas is lehet.

A tervek szerint úgy alakítanák ki a védművet, hogy amennyire csak lehet, megtartsák a jelenlegi állapotot. Az építkezés miatt fákat kell majd kivágni, ahol viszont feltöltik a partot, oda növényeket ültetnek majd.

Az egyik baloldali kis párt kerületi képviselője szerint a gátat kevesebb rombolással, olcsóbban is meg lehetne építeni. Béres András azt is kifogásolja, hogy az ártérben engedély nélkül építkezőktől nem kér anyagi hozzájárulást a főváros. „Egyetlenegy dolog számít, hogy egyetlen négyzetméter magánterületet se kelljen kisajátítani, és hogy 100 százalékosan közpénzből épüljön meg ez a beruházás. Akik igazán ennek a hasznait viselik, azoknak a teherviselése ne legyen szempont, miközben a telkek értéke 2-3 szorosára fognak nőni” – fogalmazott Béres András.

A római-parti gátrendszert legutóbb 12,7 milliárd forintra becsülték, a jelenlegi tervek elérhetik a 15 milliárd forintot is. A végső látványterveket augusztusban kitáblázzák a környéken, és lakossági fórumot is tartanak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!