2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Mobilalkalmazással figyelik az állatokat

2016. október 26., szerda 21:39, frissítve: csütörtök 16:40

A csupasz turkáló és a levélvágó hangya terráriumát is egy különleges applikációval tartják szemmel gondozói a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az alkalmazást az egyik hazai mobilszolgáltató és partnere fejlesztette ki. A kényes állatok terráriumában a rendszer folyamatosan méri a hőt és a páratartalmat is. Egy távfelügyelet tartja szemmel mostantól a csupasz turkálók terráriumát, megkönnyítve a gondozók munkáját. Az egyik hazai mobilszolgáltató és alvállalkozó partnere fejlesztette ki az applikációt.

„Ez az alkalmazás elhozta az iot- és a felhőalkalmazásokat kicsiben. A rendszer képes mérni két nagyon különleges állat életkörülményeit, a környezetük hőmérsékletét, az ott lévő fényerőt, illetve a levegő páratartalmát. A gondozók életét jelentősen megkönnyíti, hiszen ezeket a paramétereket korábban manuálisan kellett ellenőrizni, naplózni. Ma a rendszer ezeket egy központi számítógépre küldi, az adatokat naplózza, és bármilyen eseményről értesítést küld a gondozóknak” – mondta Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Nemcsak a csupasz turkálók lakhelyére, hanem a levélvágó hangyák terráriumába is telepítették a rendszert

„Ennek a távfelügyeleti rendszernek kettős funkciója van: egyrészt tudja tájékoztatni az állatkert látogatóit a vizuális felületen keresztül, másrészt informálhatja a gondozókat, akik akár meg tudják nézni a historikus vagy az éppen aktuális adatokat ezen a felületen keresztül” – mondta Weibel Balázs, a CubiLog Kft. vezérigazgatója.

A tudományos munkát nagyban elősegítheti az alkalmazás – mondta az állatkert kommunikációs osztályvezetője.

„Nagyon jó, hogy van végre egy olyan partner, amely az állatkertben nem azt látja, hogy hogyan lehet valami lájkvadász képet elkészíteni, amelyet aztán majd az emberek nyomkodnak a Facebookon, és utána a jelentésbe be lehet tenni, hogy »117 ezren lájkoltak, mert ott álltunk valami kis állatka mellett«. Meglátta az állatkertben azt is, amit egyébként nem teljesen normális meglátni, hogy itt nemcsak szórakoztatunk, és nemcsak arról van szó, hogy kijönnek az emberek, és a gyerek rohangál fel-alá, és nem csak nézegeti az állatot, amely valami büdös izén elmolyol, hanem itt azért folyik tudományos munka, természetvédelem” – fogalmazott Simonyi Gábor.

Az állatkertben a jövőben akár a beléptető rendszert is internetalapú szolgáltatás válthatja fel, valamint több állat ketrecét is szemmel tarthatják majd a mostanihoz hasonló applikáció segítségével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!