2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Belföld

Mit keres Sólyom László az LMP konferenciáján?

A kétosztatú politika kudarcáról és a harmadik útról beszélt Sólyom László az LMP pártalapítványának konferenciáján. Az ellenzéki párt társelnöke, Schiffer András szerint a volt államfő feltűnése nem jelenti azt, hogy Sólyom László az LMP támogatójaként tér vissza a napi politikába.

„Merre van előre? Magyarország újragondolása” – ezzel a címmel szervezett konferenciát az LMP pártalapítványa, s a köszöntőbeszéd megtartására Sólyom Lászlót kérték fel. A korábbi köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke arról beszélt, hogy mára a jobb- és a baloldali jelző elveszítette jelentését. Úgy fogalmazott: a kettősség megkövesedett és kiszáradt, de szerinte van harmadik út. „A diktatúra emlegetése Magyarországon képtelenség, de a 2010 előtti húsz évet tévelygésnek minősíteni nem különb” – fogalmazott. Hozzátette: az alaptörvény negyedik módosításának európai fogadtatása Magyarország és az európai értékek viszonyáról szól. „Vizsgálni kell, milyen körülmények késztettek más alkotmánybíróságokat arra, hogy kifejezett alkotmányi felhatalmazás nélkül is felülvizsgáljanak olyan alkotmánymódosításokat, amelyek az alkotmány alapvető elveinek ellentmondanak. A magyar Alkotmánybíróság elmozdulását ebbe az irányba csak annak alapján lehet megítélni, hogy a konkrét politikai helyzetben volt-e más módja feladata betöltésére.”

Az LMP társelnöke szerint Sólyom László feltűnése nem jelenti a volt köztársasági elnök visszatérését a napi politikába. „Nem hiszem, hogy Sólyom László kampányfigura szeretne lenni bárhol” – mondta Schiffer András.

A konferencián elhangzott, hogy az LMP másik társelnöke, Szél Bernadett zöldpárti politikusként nem ért egyet a rezsicsökkentésnek azzal a módjával, amelyet a kormánypártok választottak. „Teljesen kézenfekvő lehetőség, hogy szigeteljük le ezt az országot. Sajátos módon a rezsicsökkentés nemcsak ennek hat ellenében, hanem a megújuló energiák használatának is, tehát ilyen szempontból most téves úton vagyunk” – jelentette ki.

A konferencián felszólalt Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke, Róna Péter és Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!