2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Mirkóczki: A Fidesz a bolsevizmus felé vezető úton most lépte a legnagyobbat

2017. június 27., kedd 06:00, frissítve: kedd 07:36

A Jobbik részéről semmilyen akadálya nincs annak, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja a plakáttörvényt – jelentette ki Mirkóczki Ádám Egyenesen című műsorunkban.

Nem a Jobbik volt az első párt, amelyik bedobta, hogy az alkotmánybírákkal kellene megvizsgáltatni a javaslatot, de a párt szóvivője szerint nem is ez a fontos.

Mirkóczki Ádám szerint több hiba is van a plakáttörvény elfogadásával, így hiába tolta át a kormány feles törvényként a tervét, ez így is alkotmánysértő.

„Egyrészt van egy eljárási hiba, az eljárásrend, ami ott kezdődik, hogy Áder János nem ezt a törvényt küldte vissza. Tehát, itt a jogalkotó felelőssége az indítványozóé – jelen esetben a Fidesz–KDNP többségéé –, hogy ez már alaptörvény- és házszabályellenes. Ennyi erővel megtehették volna azt, hogy behozzák a büntetőtörvénykönyv módosítását egy olyan passzussal, hogy aki június 15. után a kormánytól eltérő tartalmú véleményt tesz óriásplakátra, az tíz év letöltendőt kap. Tehát körülbelül ugyanez. Az, hogy a pártok gazdálkodását és finanszírozását érintő jogszabályt egy településkép védelemről szóló törvényre cserélik… tehát ez az Észak-Korea. Erre mondom én azt, hogy a Fidesz a bolsevizmus felé vezető úton most lépte a legnagyobbat.”

Mirkóczki szerint, ha valóban a településkép lenne a téma, akkor legitim lehetne a vita a plakátok kérdéséről, hiszen az embereket alapvetően zavarja a sok reklám, legyen az politikai vagy más témájú, itt azonban a pártok gazdálkodásáról van szó.

„A pártok gazdálkodását érintő kérdések megint más. Nem lehet a kettőt összekeverni. Ezért is alkotmányellenes, mert a Fidesz saját maga által írt alaptörvény kimondja, hogy ez kétharmados passzus. Arról meg nem beszélve, hogy hogyan valósítja most meg a Fidesz a tervgazdálkodást – legalábbis ebben a kérdésben –, hiszen az, hogy ő megszabja az árakat, hogy a jövőre vonatkozóan egy piaci szereplő, legyen az bármilyen cég, magánszemély, akárki, aki foglalkozik hirdetőfelületek értékesítésével, majd a kormány mondja meg neki, hogy mennyiért adhatod ki... Én azt gondolom, hogy ez a tervgazdálkodás, ez volt a kommunizmusban. (…) Ez egy teljes agyrém.”

A szóvivő szerint a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy a piacon szereplő cégek mennyiért és milyen alkuk árán hoznak egy szerződésben árakat. Hozzátette, ha a kormány úgy akarja, mindig megtalálja majd azt a kiskaput, amivel másokat ellehetetlenít.

A teljes interjút ide kattintva nézheti vissza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!