2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Minőségre és tudatosságra nevelne a kormány

2017. augusztus 18., péntek 12:09, frissítve: péntek 12:57

Kétmilliárd forintot költ élelmiszer-biztonsági akciótervre a kormány három év alatt. A 20 pontos intézkedéscsomag előírja ugyan az ellenőrzéseket végző Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértőinek és eszközeinek bővítését, pénzt azonban nem ad rá. Jut viszont 1,3 milliárd szemléletformáló programokra, és 50 millió már létező közétkeztetési minősítő rendszer kidolgozására.

Az ország legjobb kenyerét ezúttal is a pékszövetség választotta ki Szent István napjára. Ezt is meg lehet majd kóstolni hétvégén a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárnál.

Európa azért izgalmas hely, mert bármely irányba teszünk 30, 50 kilométert, teljesen más gasztrokulturális területen találjuk magunkat. Ez Magyarországra talán még fokozottabban igaz. Hihetetlenül színes, hihetetlen gazdag gasztrokultura ez. A rendezvényük arról szól, hogy ezt bemutassuk” – emelte ki Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája rendezvény szervezője.

A vásárlókat minőségre és tudatosságra nevelné a kormány. A 20 pontos élelmiszer-biztonsági akciótervet a napokban fogadták el, végrehajtásáért a földművelésügyi miniszter felel, aki egy hónapja már célzott a programra. „Fejlesszük a hatósági munkát, a laboratóriumi hátteret, hiszen ellenőrzés nélkül nem lehet az élelmiszerpiacot hagyni. Az ellenőrzések, a hatósági munka elősegítik azt, hogy az emberek biztosak legyenek abban, hogy amit megvásárolnak, amiért fizetnek, azt kellő minőségű és tényleg egy egészséges terméket jelent” – fogalmazott július derekán Fazekas Sándor.

A kormány fokozná a razziákat, el is rendelte az ellenőrök létszámának emelését. Az nem derül ki, hogy hány embert vesznek fel a hatósághoz. Az akcióterv a hivatal létszámának racionális bővítéséről ír, pénz hozzárendelése nélkül.

„A mostani élelmiszerkönyvi szigorítások megfelelnek, és ezeknek az ellenőrzése fontos. Tehát ezeknek a betartatása fontos minden magyarországi sütőipari cég számára” – emeli ki Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Konkrét támogatást egyelőre a lakosság szemléletformálására különített el a kabinet. „Az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma növekedett az elmúlt időszakban. De ezeknek a túlnyomó többsége kivédhető lett volna egy egyszerű kézmosással. Tehát a dolgok sokszor roppant egyszerű dolgokon múlnak. Kétségtelen, hogy látványosabb nagy kampányokat szervezni” – jegyezte meg Csíki Sándor gasztronómiai szakíró, tanácsadó.

A közétkeztetési cégeknek online fórumot hoznak létre, ahol menüsorokat, recepteket oszthatnak meg egymással. „Jelenleg az iparágunk munkaerőoldalon nagyon nagy problémákkal küzd, ezért minden olyan kezdeményezés támogatható vagy támogatandó, ami a tudásmegosztást a jelenlegi kollégáknál segíti, és ezáltal könnyebbé teszi a munkánkat” – húzta alá Fodor Péter, a vendéglátással is foglalkozó MEVID Zrt. vezérigazgatója.

A menzáknak, kórházaknak főző szakácsoknak a jövőben országos versenyt is szerveznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!