2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Minél tovább él a nyugdíjas, annál szegényebb lesz

2016. augusztus 5., péntek 20:30, frissítve: vasárnap 07:24

Öt magyar kap havi egymillió forintnál is magasabb nyugdíjat, egyikük járandósága pedig meghaladja a kétmillió forintot. A legkisebb nyugdíj viszont pár tízezer forint. A szakemberek szerint az aránytalanságot növelte, hogy a Fidesz a kormányváltás után eltörölte a járulékplafont.

„Szégyellem megmondani, hogy mennyi a nyugdíjam, ne haragudjon” – 38 év munkaviszony után alig több mint 60 ezer forintból él havonta ez a budapesti nyugdíjas. Azt mondja, ennyi pénzből, ha megvette a gyógyszereket és kifizeti a rezsit, alig marad.

„Nagyon nehéz, nem lehet. Egyszerűen nem lehet belőle megélni, azok, akik ennyit keresnek, nem tudom, hogy hogy csinálták, mint csinálták, én mint kőműves, végigdolgoztam az életemet, ennyit kaptam” – mondta Csontos Imre.

Azokról a nyugdíjas társairól beszél Csontos Imre, akiknek a havi járandósága milliós. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 5 olyan magyar nyugdíjas van Magyarországon, aki havonta 1 millió forintnál többre számíthat, egyikük járandósága a 2 millió forintot is meghaladja. 11 800 nyugdíjas ellátása pedig meghaladja a havi 300 ezer forintot.

„Azért emelkedhetett az utóbbi időben egy picit a nagyon magas nyugdíjban részesülők aránya, mert 2012 végétől eltörölték az ún. nyugdíjjárulék-fizetési felső plafont, tehát 2013. január 1-től mindenki a teljes, bevallott keresete után fizeti a nyugdíjjárulékot, és ha van olyan ember, aki nagyon magas bevallott jövedelemmel rendelkezik, hát gondoljunk mondjuk vezető beosztású multicégeknél dolgozókra, vagy olyanokra, akik speciális képzettséggel tudnak dolgozni, ilyen esetben lehet magasabb a nyugdíj, de ez az átlagot nem fogja jelentősen növelni” – magyarázta Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója.

Az átlagnyugdíj jelenleg 109 561 forint. A kétmillió magyar öregségi nyugdíjas kicsivel több mint felének azonban 50–100 ezer forint közti összegből kell kijönnie havonta. Több mint 72 ezren pedig 50 ezer forintnál is kevesebbet kapnak.

„A múltkor is azzal szembesültem, hogy egy nyugdíjas hölgy csak csirkelábat vásárolt szegény, és mondta, hogy egyszerűen nem futja, nem tud mást venni magának. Szóval ez annyira megalázó” – mesélte egy hentes.

Jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. Egy Borsod megyei érdekvédő szervezet szerint az inflációhoz igazított járandóságemelés igazságtalan és egyre nagyobb aránytalanságokhoz vezet.

„Minél tovább él a nyugdíjas, annál szegényebb lesz, ezzel a nyugdíjemelési szisztémával. Sokkal igazságosabb lenne a svájci indexálás, ami ezt jelenti, hogy a nettóbér-kiáramlás...plusz az infláció, és az osztva kettővel. Ha így számolnám ebben az évben a nyugdíjemelést, akkor nem 1,6 százalékot kellett volna kapni, hanem 3,4 százalékot. Az inflációt követő nyugdíjemelés nagyon igazságtalan. A nyugdíjas társadalmon belül is, akiknek a nyugdíjátlag alatt van a nyugdíjuk, és a nyugdíjátlag fölötti nyugdíjjal rendelkezők közötti szakadék vagy olló is nyílik” – mutatott rá Teszárovics Miklós, a Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége elnöke.

Egy friss nemzetközi felmérés szerint 2016-ban Norvégiában a legjobb a nyugdíjasnak lenni. Magyarország ezen a felmérésen 42 országból a 33. helyen végzett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!