2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Mindenszentekkor jobban a zsebünkbe kell nyúlni a virágosnál

2016. október 31., hétfő 20:53

Másfél-kétszer többe kerülnek mindenszentek környékén a virágok és ennyivel többen is látogatják a temetőket – a Hír TV által megkérdezett árusok és látogatók szerint. Mindenszentekkor az üdvözült lelkekre emlékezik a keresztény világ.

Vásári hangulat volt a budapesti Új köztemetőben. Egymásra licitálva kínálják a temetői virágokat az árusok, akik szerint az igazi roham még hátravan, de így is kétszer többen mentek a temetőbe, mint egy átlagos hétköznap.

Az általunk megkérdezett vásárlók szerint ilyenkor drágábbak a vágott virágok. „Néhol dupla árat látok, valahol másfélszeres az ár. De ezt az ember szerintem beleszámolja, ha itt veszi meg, akkor drágább” – mondta Bíró Brigitta.

Mindenszentek a kereszténységben az üdvözült lelkek emléknapja, 741, óta ünnepeljük. A néprajzkutató Reggeli járat című műsorunkban azt mondta, az utóbbi 100 évben azonban összemosódott halottak napjával, ami november 2-án van.

„Benne van ez a furcsa kettősség az emberben, hogy egyrészt szeretné távol tartani a halottait, másrészt meg szeretne velük találkozni, vagy meg szeretné neki azt a lehetőséget adni, hogy kivilágítja otthon, az egykori otthonát, hogy körül tudjon nézni, ételeket szoktak ilyenkor az asztalra tenni: sót, kenyeret, vizet, hogy ha hazalátogat a halott, ugye, akkor táplálkozni is tudjon” – fejtette ki Tátrai Zsuzsanna.

Sokan csak mindenszentekkor, halottak napján mennek ki hozzátartozójukhoz a temetőbe. „A magas sírhelyárak miatt rohamosan terjed a szórásos temetési forma, így nem maradnak látogatható sírhelyek, maximum egy névfelirat egy temetői oszlopon. Ha természetben történő elhelyezés történt esetleg, akkor még ez sem. Egy másik nagyon fontos trend, hogy a sírhelyek lejártakor már nem hosszabbítják meg sokan a sírhelyeket, valamilyen végleges megoldást keresnek a hamvaknak, felszámolják a sírt, és szórásos temetést kérnek. Ennek az az oka, hogy nem akarnak az unokákra gondot hagyni, illetve sokan egészségügyi okokból, vagy amiatt, hogy külföldön élnek, nem tudják megoldani a sír gondozását” – mondta Gőcze Edit kegyeleti szakértő.

A temetők ilyenkor hosszabb ideig tartanak nyitva.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!