2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Tiltakoznak a teljes államosítás ellen

2016. május 3., kedd 18:19

Tiltakoznak az iskolák teljes államosítása ellen az önkormányzatok és a szakszervezetek – a kormány már ősztől átvenné az intézmények teljes fenntartását. Ehhez az idei költségvetést is módosítanák – a nemzetgazdasági tárca államtitkára a Hír TV-nek azt mondta: a minisztériumban már készítik a törvénymódosítást.

Már szeptembertől elveszik az összes iskolát az önkormányzatoktól. Az intézményeket a Klik helyett úgynevezett menedzserközpontok alá szerveznék. Ez 60-70 kisebb, önálló költségvetéssel rendelkező egységet jelenthet a kancelláriaminiszter korábbi közlése szerint.

Bár a fenntartó eddig is az állam volt, a központi költségvetésből sok helyen csak a pedagógusok bérét finanszírozták, az épületek üzemeltetési költségeit az önkormányzatok állták. A kancelláriaminiszter szerint ez a vegyes modell megbukott.

„Az a kijelentése a miniszter úrnak, hogy a vegyes rendszer megbukott, ez így nem igaz, hanem a Klik bukott meg, és így magával rántja az eddig jól üzemelő iskolákat is, hiszen ezt eddig az önkormányzatok működtették és üzemeltették, az hogy adott esetben ezek egy kézben legyenek, az lehet egy jó irány, de csak abban az esetben, ha megszűnik az a korlát, hogy mindenki üzemeltethet és működtethet iskolát, csak az önkormányzatok nem” – fejtette ki Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A pedagógus-szakszervezeteket váratlanul érte a teljes államosítás terve. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a sztrájkbizottság eddigi tárgyalásain sem került ez szóba. „Ha az üzemeltetést és a működtetést is át fogja venni az állam az önkormányzatoktól, akkor már innen látszik, hogy az az összeg, amit a Klikre szántak, az biztos, hogy kevés lesz” – mondta el Galló Istvánné. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is elismerte, a tárcánál már készülnek is a 2016-os költségvetés módosítására.

Tállai András: Az én tudomásom szerint – bár nem ez a sajtótájékoztatónk témája – készül ilyen munka a minisztériumban. Hogy pontosan az ilyen változások miatt a 2016-os költségvetést módosítani fogjuk.
Riporter: Tehát ezt még – gondolom, mivel szeptember 1-én kezdődik az új tanév – ezt még meg kell valamikor a tavaszi ülésszakon csinálni? Nem?
Tállai: Ha ez igaz lesz, amit mondok, akkor e hónapban, rövid időn belül a parlament elé kell hogy kerüljön a ’16-os költségvetésnek a módosítása.

Ősztől várhatóan más változások is életbe lépnek – ezek egyike, hogy a szakgimnáziumok első évfolyamain már bizonyos tantárgyakat nem tanítanak majd, ilyen a földrajz is. 2018-től pedig új alaptantervet dolgoznak ki, és a tanárok képzését is átalakítják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!