2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Mindenkit felmentettek a moszkvai ingatlanügyben

,

2015. november 25., szerda 18:57, frissítve: szerda 19:10

Mind a hét vádlottat felmentették a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása miatt indított perben. A volt moszkvai nagykövetet, a külügyminisztérium volt államtitkárát és öt társát hűtlen kezeléssel, bűnpártolással, valamint okirat-hamisítással vádolták.

Mind a hét vádlottat felmentette a Budapest Környéki Törvényszék a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása miatt indított perben. A volt moszkvai nagykövetet, a külügyminisztérium volt államtitkárát, és öt társát hűtlen kezeléssel, bűnpártolással, valamint okirat-hamisítással vádolták. Az ügyészség szerint ugyanis több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett a magyar államnak, mivel az ingatlant a magyar állam 23,7 millió amerikai dollárért adta el egy orosz cégnek, akik nem sokkal később ennek a négyszereséért, több mint 100 millió dollárért értékesítették. A bíróság szerint azonban a dokumentumokból és a tanúvallomásokból egyértelműen kiderül, hogy senki sem sértett törvényt.

„A rendelkezésre álló okiratok és tanúvallomások alapján semmi nem támasztja alá azt a vádirati állítást, hogy az elsőrendű vádlott a vevő érdekeit szem előtt tartva készítette elő a szerződést, hogy H. F. Márta később a harmad-, hetedrendű vádlottal közösen határozták volna el, hogy az elsőrendű vádlott érdekében eljárnak, hogy ne lehessen büntetőjogilag felelősségre vonni” – fogalmazott Katonáné Gombos Ilona tanácsvezető bíró.

A bíróság szerint a magyar állam azért adta el olcsón az ingatlant, mert csak az épület volt a tulajdona, a telek nem, ezért a szabadpiacon sem lehetett azt értékesíteni. Ráadásul az ügylethez az oroszok hozzájárulása is kellett volna. Az új tulajdonos viszont ezektől a jogi terhektől már mentesen értékesíthette az ingatlant. „Ezt kell tudomásul venni, hogy a magyar kormány egy korlátozottan forgalomképes, szabadpiaci forgalomban nem értékesíthető ingatlanon adott túl, az orosz vevő és később az orosz államigazgatási szervek pedig már egy tehermentes, kizárólag orosz tulajdonban lévő épületről rendelkeztek a szerződéseiben” – tette hozzá Katonáné Gombos Ilona.

Az elsőrendű vádlott, a volt moszkvai nagykövet ügyvédje a tárgyalás után azt mondta: törvényes és igazságos ítélet született. „A vád vonatkozásában számtalan olyan körülmény volt, amely már a vádirat benyújtásakor sem volt igazolható és hogy így mondjam törvényes” – nyilatkozta Klesics Zoltán ügyvéd.
A negyedrendű vádlott, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt értékesítési igazgatója szerint is igazságos ítélet született. „A bíróság osztotta a vádlottak álláspontját, és először láttuk azt, először tapasztaltuk azt, hogy teljes mértékben igyekezett megérteni, hogy mi az állami vagyonkezelés és mi mit tettünk. Tehát nemcsak egy rémképet próbált igazolni, hanem megpróbálta megérteni, hogy mi a dolga egy állami tisztviselőnek” – szögezte le Császy Zsolt.

A vádlottak tudomásul vették az ítéletet. Az ügyészség azonban mind a hét vádlott esetében a bűnösség megállapítását kérte, ezért az ítélet nem jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!