2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Mindenki a Spéder-felvételeket akarja

2016. június 23., csütörtök 17:56, frissítve: péntek 07:21

A Spéder Zoltánnál lefoglalt hangfelvételek nyilvánosságra hozatalát követelik a szocialisták, amelyeken, úgy tudni, Orbán Viktorral, Rogán Antallal, illetve Lázár Jánossal beszélget az üzletember. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága pénteken a Portik-ügyről is tájékoztatást vár a Belügyminisztériumtól, a titkosszolgálatoktól, illetve a rendőrségtől.

A Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó pénzintézet tőkeemelése lehetett az egyik oka az üzletember kegyvesztettségének a Figyelő értesülése szerint. A miniszterelnök januárban minősítette ellenségesnek az FHB lépését, abban a hónapban, amikor a rendőrség is nyomozni kezdett csalás gyanújával, ismeretlen tettes ellen.

„Amikor tőkeemelés zajlott le az FHB-nál, akkor a magyar kormány hozott egy döntést, miszerint fönn kívánjuk tartani az ebben a bankban meglévő állami tulajdonrészünket, amit nem fogadtak el. Jogukban van ezt visszautasítani, de ezt együttműködés és szövetség politikájának keretében szerintem nem szabad megtenni. Ez így barátságtalan, sőt ellenséges lépés” – fogalmazott akkor Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Úgy tudni, a nagyvállalkozó villájában és érdekeltségeinél tartott házkutatásokon olyan hangfelvételeket is lefoglaltak, amelyeken Orbán Viktorral és Rogán Antallal beszélget a bankár. Spéder állítólag a Lázár Jánossal folytatott beszélgetéseit is rögzítette, bár a kancelláriaminiszter a barátjának tartja az üzletembert.

„Nem vonom meg a kasszát addig, amíg nem tudom, mi a valóság. Óvatos vagyok, amióta Budapesten dolgozom a politikában, hogy mi is a valóság. Ahol addig dolgoztam, ott sokkal egyszerűbb volt az élet, a pesti világ bonyolultabb. Én nem tudok arra a kérdésre válaszolni, hogy ez valós dolog vagy valótlan. Ha ez valós dolog, akkor el fogom mondani ezzel kapcsolatban egy mondatban a véleményem. Amíg nem tudom, addig nem volna bölcs dolog a részemről, ha bármit is mondanék” – fejtette ki Lázár János a kormányinfón.

A szocialisták azt szeretnék, ha a Spéder Zoltánnál lefoglalt hangfelvételeket nyilvánosságra hoznák. Szerintük a szivárogtatással az üzletember a kormánynak üzent, a kiszivárgott hír biztosan nem a rendőrségtől származik.

„Az érintettől jöhetett, Spéder Zoltántól, ő biztosan jól tudja, hogy mit foglaltak le nála. A fideszes volt barátok, a fideszes nagyurak egymásnak üzengetnek, hogy »nekem is van még egy s más a tarsolyomban«, hogy így fogalmazzak. Ez árt a magyar közéletnek, árt a magyar közélet tisztaságának, a közbizalomnak, ami nagyon fontos, és azt mutatja, hogy maffiamódszerekkel még akár a miniszterelnökkel szemben is zsarolási potenciált lehet felmutatni” – jelentette ki Szakács László.

Nemzetbiztonsági kérdés?

Közben az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is meghallgatná a Spéder Zoltán lakásán lefoglalt hangfelvételeket, Molnár Zsolt bizottsági elnök szerint ugyanis nemzetbiztonsági kérdéseket vetnek fel.

A Spéder-ügy mellett pénteken a Portik-ügy részleteiről is tárgyalna a nemzetbiztonsági bizottság. Az Aranykéz utcai robbantásért és a Prisztás-gyilkosságért elítélt férfi ugyanis a bíróságon azt állította, hogy tízmillió eurónyi forintot vitt Rogán Antal akkori belvárosi polgármesternek. A kenőpénz állítása szerint azt szolgálta, hogy Habony Árpád nagynénje áron alul juthasson hozzá egy ingatlanhoz a fideszes vezetésű kerületben.

„Felszólítjuk a nemzetbiztonsági bizottságot, hogy történjen meg Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítása. Orbán Viktor váljon meg e tanácsadójától. Vonják vissza a parlamenti belépőjét, amely a mai napig van Habony Árpádnak” – mondta el Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője.

A nemzetbiztonsági bizottság pénteki ülésére a Belügyminisztérium, a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok képviselőit is meghívták.

Az MNB feljelentést fontolgat
A 168 Óra csütörtökön arról számolt be: tőkebefektetési csalás miatt feljelentést fontolgat a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB Jelzálogbank ellen a Magyar Nemzeti Bank. Bővebben >>>
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!