2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Mindenki diktatúrát emleget

2015. szeptember 24., csütörtök 21:15, frissítve: csütörtök 21:51

Kerülik az ellenzéki kérdéseket a miniszterek a földprivatizáció ügyében, a meghívott tárcavezetők nem mentek el arra a meghallgatásra, amelyet az Országgyűlés szakbizottságának albizottsága tartott volna. Távol maradt az állami földekért felelős államtitkár is.

Üresen maradt Fazekas Sándor és Lázár János széke. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának üléséről a földművelésügyi miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter is távol maradt, ahogy a kormánypárti tagok is. Így a testület határozatképtelen volt. Az ellenzék a földprivatizáció részleteiről kérdezte volna a tárcavezetőket.  

„Ez már régóta nem demokrácia, ami itt van. Ez egy felelőtlen, elképesztő politizálás, én javaslom egyébként, hogy ha már Magyarországot nem Magyar Köztársaságnak hívják, lassan kereszteljük át Magyarisztánnak, mert ilyet, körülbelül az »isztánokban« lehet látni, ami itt zajlik” – fogalmazott Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság MSZP-s alelnöke.


Diktatúrát emlegetett az LMP szakpolitikusa is. „Fenntartom azon állításomat, hogy nem fejeződött be a rendszerváltás. Ez egy egypártrendszer 2.0, ahol egy párt eldönthet mindent, anélkül, hogy ellensúlyok, ellenzéki vélemények és a társadalom egy komoly szegmensének az értékei mellett bármi történhetne” – fejtette ki Sallai R. Benedek.

A Jobbik képviselője sem értette, hogy miért nem hajlandó a kormány tájékoztatni a parlamenti pártokat. „Én is elképesztőnek tartom ezt a hozzáállást, és szintén úgy gondolom, biztos, hogy találtak volna olyan embert a minisztériumban, aki képes lett volna itt legalább a saját álláspontjukat képviselni és megpróbálni megmagyarázni ezt az őrültséget, amire készülnek” – fogalmazott Magyar Zoltán.

Érthetetlen a Jobbik és az MSZP tiltakozása – mondta szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„2010 előtt a Magyar Szocialista Párt az állami földterületeket árveréseken érvényesítette és értékesítette, tehát árveréseket rendeztek állami földek értékesítésére. Gőgös Zoltán akkori földművelésügyi minisztériumi államtitkár szervezésében, tehát az ő tiltakozása ilyen értelemben kicsit furcsának tűnik. A Jobbik tiltakozása pedig azért nem érthető, mert azt gondoltuk eddig, hogy a Jobbikkal abban egyetértünk, hogy Magyarországon nem a nagybirtokot kell támogatni” – fejtette ki Lázár János.

Az állam 300-380 ezer hektár földet ver dobra, egy hétfőn megjelent kormányhatározat szerint az árveréseket év végéig le kell zavarni. A földművesek kedvezményes kölcsönt vehetnek fel a föld megvásárlásához a Magyar Fejlesztési Banktól, de a hitelfeltételek egyelőre nem ismertek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!