2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

„A Gulyásék által javasolt rendszer sem demokratikusabb”

Szánthó Péter

2017. május 27., szombat 09:33, frissítve: szombat 09:36

Nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a Gulyás Mártonék által javasolt, arányosított választási rendszer demokratikusabb lenne – vélte László Róbert. A Political Capital választási szakértője már egy korábbi tanulmányában is felhívta a figyelmet a Fidesz által megreformált választási rendszer hiányosságaira.

Talán nem is érdemes új választási rendszert alkotni annak, aki le akarja váltani a kormányt, mert azt az illúziót keltheti, hogy a kormánypártot a mostani rendszerben nem is lehet legyőzni. Közben pedig nagyjából biztos, hogy a 2018-as választásokat ebben a rendszerben fogják lebonyolítani – vélte László Róbert arról, hogy Gulyás Márton választási mozgalmat hirdetett többek között azért, hogy egy igazságosabb választási törvényt alkosson a politikai pártokkal és a civilekkel közösen. A Political Capital választási szakértője szerint ugyanis mire Gulyásék eljutnának oda, hogy nagy tömegeket győzzenek meg arról, miért is érdemes elmenni szavazni, már késő lenne. Holott egy választási mozgalomnak pont, hogy az lenne a feladata, hogy az általában távol maradókat biztassa szavazásra.

László Róbert úgy vélte, nem is lehet egyértelműen kimondani, hogy a mozgalom által javasolt, arányosított választási rendszer demokratikusabb lenne. A szakember szerint ezzel szemben áll „a többség dönt” elve is, abban a kérdésben pedig, hogy a választásokon győztesként kikerülőt pártot erősítő hatások mennyire igazságosak vagy igazságtalanok, kívánatosak vagy nemkívánatosak, csak politikai értékek és érdekek mentén lehet állást foglalni. Hozzátette, általában a kisebb támogatottságú pártok szoktak az arányosítás mellett érvelni, így tett például a Fidesz is 1998 előtt, azt követően pedig inkább a kormányzati stabilitás megtartása volt a fő szempont számukra.

Abban ugyan van szerepük a választási szabályoknak, hogy a Jobbik nélküli ellenzék támogatottsága meg sem közelíti a kormánypártét, de ezt László Róbert szerint nem lehet az aránytalan mandátumkiosztásra fogni. A szakember egyébként már egy 2015-ös tanulmányában is rávilágított, hogy a jelenlegi választási rendszer több eleme is a Fidesz érdekeit szolgálja: a 2010 és 2014 között lezajlott választási reform során megnövelték a választókerületek súlyát, eltörölték a második fordulót. Emellett a győztes egyéni jelöltek pártjai felül vannak premizálva. Ám László Róbert megjegyezte, hogy ezek a tényezők más politikai erőket is segíthetnek adott esetben, így  szakmai szempontból nem lehet őket bírálni.

Ám így is számos olyan intézkedés akad a Political Capital munkatársa szerint, amely a demokratikus versengés mozgásterét szűkíti be. Hiszen a Fidesz politikailag manipulálta a (megnövelt súlyú) választókerületek térképét, emellett aggályosak a külhoni magyarok szavazatai körül felmerült anomáliák. A kampányszabályozás is módosításra szorul, illetve a a jelöltállítás és a kampányfinanszírozás alkotta rendszer is torz, továbbá aggályosak a nemzetiségek kedvezményes mandátumszerzésének részletszabályai is.

Az igazán súlyos versenyhátrányt azonban László Róbert szerint nem a választási szabályok, hanem a durván átalakuló médiaviszonyok jelentik, valamint az, hogy az intézmények nem függetlenek a hatalomtól, és az egzisztenciális bizonytalanságban élő tömegek ki vannak szolgáltatva a hatalom képviselőinek.

A szakértő szerint Gulyás Mártonék esetében az történhetett, hogy a vezető nélküli, ámde elégedetlen tömegeket próbálták becsatornázni valamilyen közös cél mögé. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az arányos helyett sokkal kézenfekvőbb lenne igazságos választási rendszert hirdetni, mivel erre a jelzőre ráhúzható akármilyen követelés például a választókerületi térképről vagy a kamupártokat elszaporító kampányfonanszírozásról. Legnagyobb anomáliaként a levélben szavazók névjegyzékében szereplő halottakat említette, főleg mert a problémával a Fidesz jó ideje semmit nem tud kezdeni, holott Gulyás Gergely többször is ígéretet tett erre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!