2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Minden megyei napilap kormányközeli kézbe kerülhet

2017. augusztus 2., szerda 22:19, frissítve: csütörtök 00:32

Gyertyagyújtással temették Nyíregyházán a Kelet-Magyarország napilap függetlenségét. Jóváhagyták a Russmedia megyei lapjainak tulajdonosváltását, a médiahatóság rábólintott Andy Vajna filmügyi kormánybiztos bevásárlásaira. Ha az üzlet megvalósul, minden megyei napilap kormányközeli kézbe kerülhet.

„Felszólítjuk a médiahatóságot, hogy Andy Vajna tulajdonrészét versenysemlegességi problémák miatt nem szabad engedélyezni” – jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke. Hiába szólalt fel az ellenzék, a TV2-t és a Rádió1-et tulajdonló filmügyi kormánybiztos a hetvenharmadik születésnapjára megkapta a jóváhagyást a Lapcom kiadó felvásárlására. Ez a vállalat adja ki a két legnagyobb példányszámú vidéki napilap, a Délmagyarország és a Kisalföld mellett a Bors című országos bulvárlapot is.

A vidéki lapok közül tizennyolcból tizenhárom Mészáros Lőrinc érdekeltsége, kettő az Andy Vajna által megvenni tervezett Lapcomé, a maradék három keleti napilap pedig éppen a hét elején került annak a Heinrich Pecinának a cégéhez, aki tavaly bezáratta a Népszabadságot, és a Mediaworksöt a felcsúti polgármester kezére juttatta.

A médiatanács egyik feladata egyébként az, hogy a magyarok alaptörvényben rögzített, sokszínű tájékozódáshoz fűződő joga felett őrködjön. A testület szerint a vidéki napilapok felvásárlásával sem sérül a sokszínű tájékoztatás.

„A médiahatóság, a Gazdasági Versenyhivatal gyakorlatilag ilyen politikai játékosokból álló szervezet. Nem tudom, miért mennek be dolgozni, nyilván be kell menni, mert van adminisztráció, és a belépőkapun csengetni kell, egyebek, de hogy nem végzi el azt a munkát, amelyet el kellene végeznie, az egészen biztos” – fogalmazott Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője Egyenesen című műsorunkban.

A Jobbik alelnöke pedig arról beszélt a Hír TV-ben, hogy a tranzakciók célja a teljes magyar média feletti ellenőrzés. „Elképesztő, dél-amerikai típusú folyamatok zajlanak: egy maffiakormány strómanjai tulajdonképpen mindenre megpróbálják rátenni a kezüket. A média által keltett álvalóságokba viszik most már a vitákat, tehát nem valódi problémákról vitatkozunk, hanem kitalálnak nekünk különféle problémákat, amelyekre rezonálni kell vagy kellene” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Nyíregyházán szerda este a helyi ellenzék a Kelet-Magyarország szerkesztősége előtt tiltakozott a tulajdonosváltás ellen. „Ez sokkal nagyobb múltú lap annál, hogy azt érdemelje, hogy olyan szintre süllyedjen majd tartalmilag, mint amit látunk a Fidesz által uralt nyomtatott, internetes és televíziós médiánál” – emelte ki az eseményen Jeszenszki András, az MSZP nyíregyházi elnöke.

A résztvevők gyertyagyújtással temették a megyei napilap függetlenségét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!