2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Milliós kártérítés fideszeseknek, milliárdos föld a traktorosnak

2016. május 31., kedd 17:53, frissítve: szerda 09:41

Milliós kártérítéseket fizet az állam fideszeseknek vagy kormánypárti politikusok rokonainak kártérítésként – állítják a szocialisták. Azok jutnak pénzhez, akik Mezőhegyes környéki földekre pályáztak volna, de hiába nyertek a liciten, a mintagazdaság felállítása miatt elesnek a földvásártól. Közben a Jobbik feljelentést tesz a Tolna megyei földárverések miatt, szerintük ugyanis az egyik cég strómanokkal vásároltatta fel a területeket a helyi gazdák elől.

Két hete jelentette be a Miniszterelnökség vezetője, hogy a kormány döntött arról, hogy törvényt fogad el a Mezőhegyesi Mintagazdaság felállítására. „Ehhez egy 10 ezer hektáros mezőgazdasági vállalkozást szeretnénk törvényben hozzárendelni. Olyan állami földterületekkel, amelyek ezt a célt szolgálják” – mondta akkor Lázár János.

A szocialisták azt mondják, hogy a parlamentnek nem szabad elfogadnia a törvényt. A párt elnökhelyettese szerint vérlázító, hogy a 8000 hektárnyi eladásra kínált állami föld után 1,2 milliárd forint kártalanítást fizet a magyar állam azoknak, akik nyertek a mezőhegyesi földpályázatokon, de a mintagazdaság szervezése miatt nem tudtak birtokon belülre kerülni.

„Ezek közt a szereplők közt van a helyi postás, aki a Fidesz elnöke, ő 8,2 millió forintot fog kapni, miközben nagyjából 200 ezer forintja áll ebben a történetben. Simonka György képviselő unokatestvére, aki szintén oda van egy fiktív lakcímre bejelentve, 21 millió forintot fog kapni” – fejtette ki Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő.

Strómanokat sejt a Jobbik

A Jobbik a Tolna megyei árveréseknél sejt strómanokat. „Több száz hektárról beszélünk, de még mi sem tudtuk feltérképezni az összes érintettet, pletykák vannak. (…) Addig még nem süllyedtünk, hogy nyílt strómanként működjön közre az agrárkamara egy megyei vezetője földvásárlások tekintetében. Tolna megyében dr. Hadházy Árpád esetében ezt megélhettük” – számolt be róla Magyar Zoltán országgyűlési képviselő.

A radikális párt önkormányzati képviselője azt állítja, hogy az egyik szekszárdi borászat az alkalmazottai nevére vett földeket. „Gyakorlatilag mindenki a Szekszárd Zrt., illetve Twickel György által irányított cégek alkalmazottai. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy jelen pillanatban van olyan traktoros, aki már egymilliárd forint körüli összegnél tart földvásárlás kapcsán” – mondta el Szabó Balázs.

A Jobbik korábbi feljelentését az ügyészség elutasította az ügyben. Az új információk birtokában azonban újra feljelentést tesznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!