2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Milliós károkat okoztak a tüntetések a Parlament épületén

Több milliós kár keletkezett a hét tüntetései nyomán a Parlament épületében és a Kossuth Lajos téren – az Országgyűlés sajtófőnöke szerint. A demonstrálók betörtek két ólom és több üvegablakot, a főlépcsőt több helyen festékekkel lefújták, szerda hajnalra pedig a Kossuth szobrot is leöntötték. A tüntetők tizenöt rendőrt sebesítettek meg. A kormány elfogadhatatlannak tartja az erőszak minden formáját.

  • Milliós károkat okoztak a tüntetések a Parlament épületén

Szánkóval dobálták meg a rendőröket a tüntetők Budapesten múlt szerdán. De az ország karácsonyfáját és a mellette álló betlehemet is rohamrendőröknek kellett megvédeni. Egy fotó tanulság szerint egy tüntető egy szemeteskukát gyújtott fel, egy másik pedig a közlekedési táblákat tépte ki a helyéről, a Parlament előtti padokat pedig egymásra dobálták.

Az elsődleges becslések szerint a több millió forintnyi kár keletkezett az elmúlt hét tüntetései nyomán a Parlament épületében és a Kossuth Lajos téren – ezt már az Országgyűlés sajtófőnöke közölte. Az eddigi felmérések alapján a tüntetők az Országház főbejáratánál két ólom-, továbbá több üvegablakot betörtek; a főlépcsőt több helyen festékekkel lefújták, a bronz oroszlánok és mellettük lévő kandeláberek szintén festéktől, tojásoktól szennyeződtek.

 

Ellenzéki provokációnak tartja a tüntetők akcióit a belügyminisztérium államtitkára. Kontrát Károly a Hír Televízió kérdésére azt mondta, az elmúlt napok demonstrációin összesen 15 rendőr sérült meg. „Elfogadhatatlan, hogy az ellenzék erőszakos provokációkkal, tudatos provokációkkal, erőszakos cselekménnyel provokálja és támadja a magyar rendőröket. Az elmúlt napok erőszakos tüntetésein 15 rendőr sérült meg, akiknek ezúton is mielőbbi gyógyulást, mielőbbi felépülést kívánunk” – fogalmazott Kontrát Károly.

Elfogadhatatlan és megengedhetetlen tartja az erőszak minden formáját a kormányszóvivő is. Hollik István felhívta a figyelmet, hogy kormányellenes tüntetők a Parlament előtt Kossuth Lajos szobrát is megrongálták. A politikus szerint érthetetlen, hogy ha valakinek problémája van a kormánnyal, annak miért kell megrongálnia a Kossuth-szobrot. „Ugyanazt láthatjuk, mint amit az elmúlt napokban többször is, hogy a Soros-hálózat tagjai a jól ismert módszereiket vetették be annak érdekébe, hogy megfélemlítsenek mindenkit, aki nem ért egyet velük. Erőszakos provokátorokat és agresszív tüntetőket láthattunk, akik nem riadnak vissza semmitől. Nem riadtak vissza attól, hogy hátizsákjaikba köveket gyűjtsenek, annak érdekében, hogy megdobálják a Parlamentet, hogy paprikaspray-jel fújják le a rendőröket, hogy füstbombát használjanak, vagy éppen golyóval lőjék ki az MTVA épületének az ablakát” – fogalmazott Hollik István szerdai sajtótájékoztatóján.

Az MTVA épületének egyik ablakát hétfőn hajnalban, acélgolyóval lőhették be. A rendőrség rongálás gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!