2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

„Milliós fizetést kapsz közpénzből, és nem tudod eltartani a csajodat”

2017. február 5., vasárnap 22:00, frissítve: hétfő 06:59

Ismét utcára ment a Tanítanék, a mozgalom egyebek közt az oktatásért is felelős emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak a lemondását követelte, és a civil szervezetek működésének megnehezítése ellen is szót emelt. A megmozduláson több ellenzéki politikus és civil szervezet vezetője is részt vett. A kormánypártok Soros Györgyöt sejtik a tiltakozás mögött.

Egymás után szólították színpadra a Tanítanék mozgalom szervezői azoknak a civil szervezeteknek a képviselőit, amelyeket szerintük tevékenységük miatt támadnak Magyarországon. „A Tanítanék mozgalmat, a történelem tanárok egyeltét és még más civil szervezetet el akarják takarítani. Az ő szóhasználatukkal: el akarnak minket takarítani. Inkább takarították volna el a havat” – fogalmazott a Tanítanék mozgalomtól Törley Katalin tanár.

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Móra Veronika szerint egy magát demokratikusnak tartó kormányzat nem ellenségként, hanem segítőtársként kezeli a civileket. „Akkor fog tudni működni a civil társadalom, hogyha valamennyien odafigyelünk egymásra, kiállunk, és egyértelművé tesszük, hogy ha egyetlen civil szervezet támadnak, akkor mindannyiunkat támadnak” – jelentette ki.

A rendezvényen felszólalt a Szentesi Kálmán is:

„Figyelj, töki! Milliós fizetést kapsz közpénzből, és nem tudod eltartani a saját csajodat, azt is nekünk kell közpénzből.”

Ő az aki nyílt levélben kérte vissza befizetett adóját a NAV-tól, mert szerinte az állam nem arra fordítja, amire kellene.

Reakció
A szaktárca már a demonstráció előtt reagált. Közleményükben azt írták, a Tanítanék sokadszorra szervez utcai politikai akciót, de amíg ők tüntetnek, a kormány inkább cselekszik. A szakállamtitkár is politikai okokat sejt a demonstráció mögött, de azt mondja, a kabinet által életre hívott Közoktatási Kerekasztalnál a mozgalom tagjaival is egyeztetne.

A felszólalók között volt Szert Boglárka jogász is, akit azért rúgtak ki az Antall József Tudásközpontból, mert megvédte egy olimpiaellenes lájk miatt meghurcolt kollégáját.

„Mindenki fél: féltik az egzisztenciájukat, félnek attól, hogy nem tudják gyerekeiket egyetemre küldeni, mert fizetős a felsőoktatás. Szerintem nagyon fontos meghúzni a határvonalat a félelem és rendszerszintű ostobaság között” – így Szert Boglárka.

„Talán a háttérhatalom, Soros György, a patás ördög ki áll mögöttem? Igen, ti álltok mögöttünk.”

A Tanítanék mozgalom nevében Pilz Olivér a magyar oktatásügy megújítását, Balog Zoltán szakminiszter távozását követelte a többezres tömeg előtt.

„Szeretnénk bemutatni alternatív miniszterjelöltünket, aki legalább felelősséget vállalhatna az oktatás ügyéért. Kicsit csökönyös, de láttunk olyan minisztert, aki csökönyös volt, és nem volt hajlandó foglalkozni a civilekkel például” – mondta, és ekkor bevezettek a pódiumra egy szamarat.

A tüntetésen a Történelemtanárok Egylete bejelentette, hogy újabb aláírásgyűjtésbe kezdenek – már nem csak azt szeretnék elérni, hogy az érettségin a régi történelematlaszokat használhassák a diákok az új, szakmai hibákat tartalmazó kiadványok helyett.

„Ne adjuk alább, mint tavaly! Legyünk idén is sikeresek, és a szabad atlaszválasztás mellett a szabad tankönyvválasztást is követeljük. Csatlakozzatok!” – buzdított Miklósi László elnök.

A Tanítanék mozgalom még februárban megkezdi a társadalmi egyeztetést az oktatás átalakításának tartalmi elemeit tartalmazó úgynevezett Kockás könyvről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!