2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Milliós bírságot kaptak a hekkárusok

2017. augusztus 21., hétfő 11:11, frissítve: hétfő 11:14

Balatoni halsütödéket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Elsősorban a frissen sült hekket készítő vendéglátóhelyeket tesztelték. Tizenhárom halsütödét jártak körbe még júniusban élelmiszer-biztonsági, érzékszervi, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is.

Egy alsóörsi büfé tulajdonosa szerint azért olyan finom náluk a hal, mert rizslisztbe forgatják, és sertészsírban sütik ki. A Nébih kedveltségi vizsgálatán ez a büfé szerezte meg az északi parton a legnagyobb pontszámot. A hivatal felügyelői egy másik alkalommal az élelmiszer-biztonsági szabályok betartását is ellenőrizték.

„Meglepően kedves emberek voltak a nébihesek, jöttek, fényképeztek, dokumentáltak mindent, nagyon komoly ellenőrzés volt. Ha jól emlékszem, nyolc fővel jöttek, külön laborkocsival, ízpróbát végeztek” – mondta Sulmann István.

Egy balatonalmádi halsütöde második lett a Nébih rangsorában, ott negyvenéves recept alapján sütik a hekket. A Balatonnál a pontyot, a keszeget és a süllőt is egyre többen keresik, de a kevés szálkát tartalmazó tengeri halnak évtizedek óta töretlen a sikere a balatoni strandokon.

„Szerintem a hekk a legnépszerűbb, és az is fog maradni. A balatoni halban nincsen meg a omega-3 zsírsav, a tengeri halakban viszont megtalálható, tehát a hekk ár-érték arányban szerintem az egyik legjobb” – nyilatkozta Márkus Ferenc.

A tizenhárom ellenőrzött vendéglátóhelyből két esetben találtak mindent teljesen rendben az ellenőrök. Néhány helyen kisebb hiányosságok voltak, de öt üzletben bírságot is kiszabtak, összesen 1 175 000 forint értékben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!