2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Milliókat nyertek Tállai települései

Hír TV

2018. január 29., hétfő 21:09, frissítve: hétfő 21:50

Szóról szóra azonos pályázatokkal nyertek az adóhivatal elnökéhez tartozó települések egy uniós pályázaton – derítette ki a Magyar Nemzet. Még a helyesírási hibák is ugyanott voltak az iratokban, ami felvetheti a visszaélés gyanúját. Az egyik érintett polgármester szerint azért indultak a pályázaton, mert csak ezzel a kiírással lehetett uniós forrást szerezni a településnek.

Mezőkövesd, Ónod, Mályi, Kistokaj, Hejőszalonta – mindegyik felsorolt település Tállai András választókerületében található. Mindannyian nyertek átlagban 20 és 40 millió forint közti forrást az uniótól, hogy erősítsék a helyi közösséget.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a pályázati anyaguk szóról szóra megegyezik. Még a helyesírási hibák is ugyanott vannak, csak a települések adatait cserélték ki. Mindegyik dokumentumban szerepel például közlekedésbiztonsági programok szervezése is.

– A pályázatokkal kapcsolatban szeretnénk egy interjút kérni tőle.
– Nem, nem, nem. Most nem alkalmas, bizottsági ülésen van.

A titkárnőjével üzente meg a mezőkövesdi polgármester, hogy nem akar a Hír TV-vel beszélni. 

Tállai András falujának első emberét is a területfejlesztési pályázatról kérdeztük volna. Ugyanis bár az érintett fejlesztési programot elvileg önkormányzatok részére írták ki, a tenderen a NAV-elnök csapata, a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület is indult egy konzorciummal.

– Jó napot kívánok! Komáromy László vagyok a Hír TV-től…
– Nem kívánunk nyilatkozni. Arra van a kijárat, köszönöm szépen!

Menekült a kérdéseink elől a sportegyesület ügyvezetője is. Így nem lehet tudni, hogy a sportegyesület mit tehet a kohézió erősítéséért.

– Amit tudni kell, azt mindig nyilvánosságra hozzuk, nem kívánunk nyilatkozni!
– De itt a nyilvánosság…
– Köszönjük szépen!
– Közpénzről van szó…
– A közpénzzel kapcsolatos minden információt nyilvánosságra hozunk, ahogy kell. Mi mindig így csináljuk!

Hejőszalontán is kaptak pénzt közösségfejlesztésre. A polgármester azt mondja: a gombhoz varrták a kabátot, azaz összefogtak több településsel, és arra pályáztak, amire volt kiírás. Szerinte ezért lehet a szövegegyezőség a pályázatban.

„Megsúgták az okos emberek, akik a pályázatíró cégeknél vannak, hogy csak akkor fogunk nyerni, ha nem magányos farkasként indulunk, hanem összefogunk. És akkor a kistérségben, itt, Mezőcsád, Tiszaújváros, Miskolc kistérségben így a haveri körökkel, úgymond haveri körökkel, akik ismertük egymást, megbeszéltük, kinek milyen problémái vannak… van, akinek energetikai korszerűsítést kéne végrehajtani az önkormányzati hivatalon, és ez egyedül nem menne. És összeálltunk öten, hatan, heten, akinek ilyen gondja volt, és megírattuk a pályázatot” – nyilatkozta Anderkó József.

A közhelyektől hemzsegő pályázatokat a Nord Tender Kft. készítette. Az ügyvezető is elzárkózott a kérdések elől.

– Pályázatokkal kapcsolatban szerettem volna néhány kérdést feltenni.
– Nem, nem, nem nyilatkozhatok, köszönöm!

A pályázatíró cég ügyvezetőjének férje a borsodi iparkamara elnöke, a bírálatot pedig egy kizárólag a Fidesz megyei közgyűlési képviselőiből álló, háromtagú bizottság végezte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!