2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Milliárdos elődök útján: Mészárosnak erre is telik

2016. augusztus 29., hétfő 20:33, frissítve: kedd 13:38

Mészáros Lőrinc új alapítványt hozott létre, amelynek kuratóriumi elnöke a felesége. Céljuk a Felcsút környéki tehetséges fiatalok felkarolása. Az egykori gázszerelő közben nyaral, de építőipari cégei nyereséget termelnek. Nem csak egy budai luxusvilla építését nyerték el, a MÁV sorompóit is ők újíthatják fel.

Más milliárdosok útjára lép Mészáros Lőrinc. A gázszerelőből lett felcsúti milliárdos polgármester százmillió forintból alapítványt hozott létre. Az alapító okirat szerint célja a Váli-völgyben lakó tehetséges fiatalok támogatása. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Mészáros Lőrinc felesége, Mészáros Beatrix.

A Hír TV kereste a polgármestert hivatalában, mecénási tevékenységéről azonban hiába akartuk kérdezni, kollégái elmondása szerint feleségével együtt még nyaral. Azt nem tudni, hogy még mindig a luxusjachton pihennek-e Horvátországban. „A fideszes oligarchák világában – és így van ez egyébként szerte a világon, ahol lopott pénzeket kell tisztára mosni – a bevett gyakorlat az, hogy alapítványokat hoznak létre” – vélekedett Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

A Gyurcsány-párt szerint a Mészáros Alapítvány csak egy újabb eszköz a kétes eredetű pénzek eltüntetéséhez. „Mészáros Lőrinc az elmúlt időszakban a magyar adófizetők pénzén egy utolsó gázszerelőből a száz leggazdagabb magyar egyikévé vált. Bármit csinál, akár alapítványt hoz létre, azt mi nem tudjuk máshogy értelmezni, mint a lopott pénz tisztára mosásának” – tette hozzá Molnár.

A Jobbik szerint sem véletlenül hozták létre az alapítványt. A párt frakcióvezető-helyettese szerint Mészárosnak annyi pénze van, hogy nem tudja már másba fektetni. „Ilyen tevékenységet csak az folytathat, aki igencsak nagy vagyonok felett diszponál. Sajtónyilvános Mészáros Lőrincnek az elképesztő vagyoni gyarapodása. Láthatjuk azt, hogy az Orbán-kormány jóvoltából, Orbán Viktor strómanjaként egyfajta Krőzussá nőtte ki magát gázszerelőből az elmúlt pár év alatt, úgy tűnik, hogy erre is telik. Reméljük, hogy ezáltal vagy akár ilyen jótékonykodás által, olyan helyre is visszajut a vagyonból, ahol valóban rászorulnak” – jelentette ki Gyöngyösi Márton.

Ám amíg Mészáros Lőrinc nyaral, az üzlet nem áll le. A luxusvillát a Gellért-hegyen kivágott fák helyén is az ő cége építi. Ez ugyan magánberuházás, de akad újabb állami megbízás is: a felcsúti polgármester vállalkozása kétmilliárd forintért újít fel, illetve telepít a vasúti átjárókban sorompókat. A MÁV közbeszerzése ugyan négy részre osztotta Magyarországot, és mindegyik területre külön-külön lehetett ajánlatot tenni, de végül mindegyiket az R-Kord Építőipari Kft., Mészáros érdekeltsége nyerte el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!