2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Milliárdokkal tartja életben az MSZP-t a Fidesz”

,

2017. június 22., csütörtök 15:14, frissítve: csütörtök 23:04

Milliárdokkal tartja életben az MSZP-t a Fidesz – erről ír a Heti Válasz. Közpénzből tartja lélegeztetőgépen az MSZP-t a Fidesz. A Heti Válasz összesítette a Puch László érdekeltségeihez, baloldali lapokhoz folyó milliárdokat. A Fidesz és az MSZP tagad, a szocialisták sajtófőnöke viszont a Hír TV kérdésére elismerte, hogy pártelnökük alig egy nappal a plakáttörvény leszavazása után találkozott a Makaóból Habony Árpáddal hazatérő Demján Sándor nagyvállalkozóval.

Nemcsak a vállaltan kormánypárti Magyar Időkben láthatunk hatalmas, teljes oldalas kormányzati hirdetéseket, hanem a magát baloldalinak tartó Népszavában is. A lapot idén vette át hivatalosan Puch László, az MSZP volt kincstárnoka.

A tulajdonosváltás előtt a kormány csak elvétve hirdetett a lapban, azóta viszont a Heti Válasz becslése szerint több mint 100 millió forint közpénz áramolhatott a Népszavához. De nemcsak ez a Puch-érdekeltség kapott a propagandaköltésekből, hanem a szintén az MSZP volt kincstárnokához köthető Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld is, listaáron 96,2 millió forintot.

Gál J. Zoltán, mikor idén januárban felállt a Vasárnapi Hírek főszerkesztői székéből, érzékelte, hogy a kabinet kezdi felkarolni az ellenzéki lapot, ő már akkor titkos háttéralkut emlegetett.

A Fidesz kommunikációs vezetője összeesküvés-elméletről beszél. „Azzal sokat kritizáltak minket vagy kritizálnak minket, hogy miért nincs több hirdetés baloldali lapokban, és miért jobboldali lapokban van hirdetés. És most itt a bizonyíték arra, hogy baloldali lapokban is van hirdetés, most meg ez a probléma, tehát szerintem abszolút nem áll meg ez a megállapítás” – mondta Hidvéghi Balázs.

Az MSZP is tagad.

– Ez egy vicc, ebből semmit nem kell semmit komolyan venni.
– És a plakáttörvény ügyében bármilyen egyeztetés folyik-e még?
– Nincsen egyeztetés, elkezdődött egy szakmai munka, én úgy gondolom, hogy a politika döntötte el a kérdést a politikai érdekeknek megfelelően, merthogy szakmai munka nem tudott tovább folytatódni, hiszen a Fidesszel, csak a Fidesszel nem folyhat együttműködés – mondta Szakács László, a párt országgyűlési képviselője.

A Heti Válasz írása szerint nemcsak a propagandakiadásoknál érhető tetten az együttműködés: Puch László családi cégei ugyanis éppen a Matolcsy György unokatestvére érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Banktól kaptak két, összesen majdnem 1 milliárd forint értékű hitelt. A szintén MSZP-hez köthető Rácz Péternek pedig 1,3 milliárdot ad a kormány a csillebérci táborért. Perbeli egyezséget kötöttek vele, holott korábban még minden eszközt bevethetőnek tartottak az egykori állami terület visszaszerzéséért.

– Csillebércért 1,3 milliárd forintot fizet ki a kormány, ezt meg tudja erősíteni?
– Nagyságrendileg egymilliárd forint körüli összegről volt szó a kormányülésen. Ezt meg tudom erősíteni, hogy pontosan mennyi, azt a fejlesztési minisztérium dönti el – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Jobbik szerint a Fidesz és az MSZP lényegében szimbiózisban él. „Nemcsak hogy nem tudnak és nem akarnak kormányt váltani, hanem egy kifejezett kollaboráció, egy kifejezett együttműködés bontakozik ki az emberek szeme láttára a Fidesz és az MSZP között” – mondta Mirkóczki Ádám, a párt képviselője.

Közben a szocialisták sajtófőnöke a Hír TV kérdésére elismerte, hogy Molnár Gyula pártelnök a plakáttörvényről szóló múlt heti szavazás után egy nappal találkozott Demján Sándorral. Azzal a nagyvállalkozóval, aki makaói útjáról nemrég Habony Árpád társaságában tért haza egy magángéppel. Nyakó István állítja, sem a plakáttörvényről, sem más aktuálpolitikai kérdésről nem esett szó a találkozón, Molnár Gyula a hazai és nemzetközi pénzügyi, gazdasági helyzetet vitatta meg a nagyvállalkozóval. Arra a kérdésre viszont – hiába ismételtük meg írásban – Nyakó István már nem válaszolt, hogy Molnár Gyula egyeztetett-e a találkozóról pártja miniszterelnök-jelöltjével, Botka Lászlóval.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!