2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Milliárdokat hagy Andy Vajnánál a kormány

,

2017. október 12., csütörtök 10:00, frissítve: csütörtök 19:07

Ezt a Magyar Nemzet szúrta ki a cégbírósági dokumentumok alapján. A lap szerint a milliárdos filmügyi kormánybiztos két kaszinóüzemeltető cége egyesült szeptember végén. Az adóoptimalizáló lépést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hagyta jóvá. A Magyar Nemzet adószakértő által ellenőrzött számításai szerint az ügylet nyomán 1,7 milliárd forinttal több marad Andy Vajna zsebében.

Személyesen Varga Mihály adott engedélyt, hogy egyesüljön Andy Vajna két kaszinócége: az LVC Gold Kft. beolvadt az LVC Diamond Kft.-be. Ezekhez a vállalatokhoz tartozik például az óbudai Atrium Eurocenter és a Széchenyi téri Sofitel kaszinók. Az nemzetgazdasági miniszter jóváhagyása amiatt érdekes, mert így adóbevételről mondott le az államkassza, kevesebb játékadót kell ugyanis fizetni a filmügyi kormánybiztos érdekeltségének a tranzakció révén: 1,7 milliárd forinttal több marad nála. Az Együtt tiltakozik.

„Ez neki nem jár. Az Együtt álláspontja szerint Varga Mihály a kormány nevében, Orbán Viktor nevében ahhoz járult hozzá, hogy Andy Vajna közel kétmilliárd forintot ne fizessen be az adórendszerbe, ezt pedig jó helyre: oktatásra, egészségügyre el lehetett volna költeni. A személyre szabott adókedvezményeket az Együtt elutasítja, ez a kedvezmény nem járt volna Vajnának, ahogy persze a koncesszió sem” – mondta Szigetvári Viktor, a párt választmányi elnöke.

Az LMP szerint lesz helye a kormányzati engedéllyel spórolt pénznek a filmügyi kormánybiztos más vállalkozásaiban.

„Andy Vajna érdekeltségi körébe nagyon sok sajtóorgánum került, elképzelhető, hogy ezzel akarja kifizetni például azt, hogy Andy Vajna pletykalapokat vásárolt vagy rádióadókat vásárolt, és ez nyilván pénzbe került. Egy ilyen tranzakcióval ezt meg lehet tenni. Kétmilliárd forint egy hatalmas összeg, mindenkinek el lehet játszani a gondolattal, mennyi mindent lehetett volna például a kórházakban ebből a pénzekből vásárolni” – reagált Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A Hír TV által megszólaltatott ügyvéd szerint jogilag szabályos a tranzakció. A lehetőséghez ugyanis milliárdos forgalom szükséges a cégeknél, ezt pedig teljesítik.

„Az engedélyt nyilván a minisztériumnak kell kiadnia, a miniszter úrnak kell ehhez hozzájárulnia, ez egy olyan dolog, hogy hozzájárul, ha hozzá akar járulni, amennyiben nem szeretne, nyilván nem járul hozzá. Ez egy olyan cégjogi helyzet, amelybe tulajdonképpen bárki beleshet, hiszen az adótörvényben vannak olyan lehetőségek, amelyek ezt ki tudják használni” – mondta el Fidler Bálint.

A tavalyi adatok szerint Andy Vajna két kaszinócégének csaknem hatmilliárd forintnyi nyeresége volt, adózás után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!