2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Míg a CÖF-vezetők rejtőzködnek, a többi civil szervezet szabad préda

2017. február 18., szombat 13:26, frissítve: szombat 14:42

2015-ben 260 millió forint volt a CÖF bevétele. Azt nem tudni, kik a szervezet támogatói, és a Célpont riportere sem kérdezhette meg. Az átláthatóságot csak azoknál a civil szervezeteknél követeli meg a Fidesz, amelyek külföldi támogatást kapnak.

Az ajtóban megálljt parancsoltak a Célpont riporterének a Civil Összefogás Fórum irodájában.

– Nem, e-mailes bejelentkezés.
Elnök úr itt van bent esetleg, hátha meg lehet győzni?
– Nem lehet most vele beszélni.
Miért nem?
– Előzetes egyeztetés nélkül nem szeretne interjút adni.
Az elnök úrnak kivel kell egyeztetnie, hogy adjon interjút?
– E-mailes egyeztetés.

Csizmadia László megkapta a kért emailt, a CÖF-elnök kurta válaszlevélben kosarazta ki kollégánkat:

„Több interjúban elmondtuk álláspontunkat, ezért az interjús ismételgetést feleslegesnek tartjuk. A CÖF-CÖKA minden évben közzéteszi pénzügyi elszámolását a törvényi előírások szigorú betartásával, határidőre!”

A legutóbbi, 2015-ös beszámolóból annyit tudhat meg az ember, hogy a CÖF bevétele 260 millió forint volt. Azt már nem sorolják fel, hogy kik a szervezet támogatói. Ahogy hallgatnak arról is, hogy milyen közhasznú tevékenységet végeznek, és közhasznú tevékenységnek tekintik-e a kormánypárti tömegtüntetések szervezését, illetve a Fidesz politikai ellenfeleinek lejáratását.

„A Soros-birodalom egy érdekes történet” – mondta Németh Szilárd. De nemcsak a Fidesz alelnöke tudna beszélni a magyar származású milliárdosról, hanem a Fidesz elnöke is. A rendszerváltozás idején ezt meg is tette Orbán Viktor.

„Orbán Viktor vagyok, 1987 nyarán végeztem a jogi karon, 1983–87-ig a jogász szakkollégiumnak voltam tagja, jelen pillanatban pedig a Soros-alapítvány ösztöndíjasa vagyok.”

A liberális Soros Györgyöt az utóbbi egy évben közellenséggé kiáltotta ki az Orbán-kormány. Hamarosan az általa támogatott civil szervezeteket is törvény kötelezi arra, hogy közzétegyék, mennyi pénzt kapnak tőle. Ez egyébként ma sem titok, az érintett szervezetek megmondják, ha megkérdezik tőlük.

„2016-ban körülbelül 7 százalék, tehát kevesebb mint 10 százalék az összbevételünknek” – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország vezetője.

„A következő évben a költségvetésünk egyharmadát fogja kitenni” – mondta Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója.

„Ez a támogatás 2016-ban összesen körülbelül olyan 34-35 százalékát tette ki a Helsinki Bizottság költségvetésének” – mondta Pardavi Márta, a szervezet vezetője.

Az átláthatóságot csak azoknál a civil szervezeteknél követeli meg a Fidesz, amelyek külföldi támogatást kapnak. Ha nem teszik közzé, hogy kitől, mennyit kaptak, büntetésre számíthatnak.

„És aki ezt a viszonylag csekély és tényleg közérdekű adatszolgáltatást nem valósítja meg, annak pedig udvariasan megköszönjük a működését, és akkor különböző, nagyon egyszerű eszközök vannak, hogy addig az adószámát felfüggesztjük, amíg ezt nem teljesíti, persze utána megint végezheti” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Soros Györgyöt a miniszterelnök sem hagyta szó nélkül. Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédében arról értekezett, hogy szerinte Soros György határokon átnyúló birodalma szállítja a migránsokat Európába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!