2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:30

Lázár azt ígéri, Mezőhegyes nem fog rosszul járni

2015. december 12., szombat 13:05, frissítve: vasárnap 21:43

Ígéretet tett a kancelláriaminiszter, hogy megmaradnak a munkahelyek a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél, amelynek jövőjét veszélyezteti a földek eladása.

Kialakult a Mezőhegyesi Állami Ménes létrehozásával kapcsolatos forgatókönyv, a nyitott kérdésekről Lázár János kancelláriaminiszter személyesen egyeztetett Mitykó Zsolttal, a város polgármesterével. A Népszabadság információi szerint a tárcavezető ígéretet tett arra, hogy a mezőhegyesi ménes mintagazdasággá minősítésével nem fognak rosszul járni a város lakói és a gazdálkodók.

A jelenlegi gazdálkodó szervezet, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. egy kijelölt kormánybiztossal egyeztet az elszámolásról, valamint a nyolcezer hektáros területről. A település arra is ígéretet kapott Lázár Jánostól, hogy az állam számos elemet átemel a magáncégtől a mintagazdaságba, így megmaradnak a munkahelyek. Azzal kapcsolatban, hogy a ménesbirtok területén található hat majort milyen módon veszi át az állam, még egyeztetnek.

Mintagazdaság

A Magyar Közlönyben péntek este jelent meg a kormányhatározat, amely szabályozza, hogy melyik terület minősülhet mintagazdaságnak. A rendelet szerint a területeket a földművelésügyi miniszter javaslata alapján a kormány jelöli majd ki. Mintagazdaság lehet magántulajdonú gazdálkodó szervezet, valamint állami ménesgazdaság is. A magántulajdonú mintagazdaság állami és nem állami földön egyaránt gazdálkodhat.

A feltételek közé tartozik például az, hogy közvetlenül vagy egységes irányítás alatt álló vállalatcsoport tagjaként – a hosszú távú gazdasági fejlesztés megalapozása érdekében – stratégiai megállapodást kössön a kormánnyal. Szerepel a feltételek között az is, hogy átlátható szervezetnek minősüljön, vegyen részt tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységben, továbbá kapcsolódjon be a közép- és a felsőfokú agrárszakmai oktatás legalább egy szintjébe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!