2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A kártalanítás még tart, ígéretek vannak, az idő viszont sürget

2016. augusztus 30., kedd 20:44

Októberben befejeződhet a teljes kártalanítása azoknak a gazdálkodóknak, akik azokra a földekre licitáltak, amelyeket végül a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság kapott meg. Az újraalakított állami gazdaság hivatalosan januártól kezdi meg működését, ám a hozzá tartozó tízezer hektáros területen már ősszel meg kellene kezdeni a szántást, ezért sürgeti az idő a kormányt.

8000 hektárnyi szántón és 1500 hektárnyi erdőn gazdálkodik majd az állami mintagazdaság Mezőhegyesen. A területen ősszel már szántani kellene.

„Konkrét dátumot nem lehet megjelölni, hiszen ez egy olyan mértékű és olyan méretű átalakítása, mondhatjuk, újrarendezése Mezőhegyesnek, amelyet nem lehet egyik pillanatról a másikra megvalósítani. A folyamat most jól halad, az őszi munkák elvégzéséről a kormánybiztos tárgyal. Minden résztvevőnek érdeke, hogy ezek megvalósuljanak, és ezzel megalapozzuk a ’17. évet” – nyilatkozta Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes megbízott igazgatója.

Az állami gazdaság jórészt azokat a földeket kapta meg, amelyeket eddig egy magáncég, a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok művelt. Az állam eredetileg megvált volna ezektől az értékes parcelláktól is, az árveréseket meg is tartották, de végül nem adták el a nyerteseknek a táblákat. A hoppon maradt vevők kártalanítása még tart, miközben az idő sürget. Az őszi földmunkák finanszírozására a Nemzeti Földalapkezelő külön munkacsoportot hozott létre.

„A vetéstervet közösen elkészítettük és megalapoztuk, és meg is kezdődtek a munkák. Megvan az a pénzintézet, illetve megvan az inputanyag-beszállító, aki a következő pár hónapot finanszírozni fogja” – jelentette ki Farkas Sándor országgyűlési képviselő.

A magánkézben lévő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nek mintegy 400 állandó és több mint ezer idénymunkás dolgozott. Őket átveszi az állami mintagazdaság, ígérte a kormánybiztos a kisváros polgármesterének. „Lehetőleg úgy, hogy a minősége a munkának fejlesztés alá kerüljön, új technológiákat vezessenek be, illetve hogy a bérek nyugvópontra kerüljenek, jelenlegi helyzetükben maradjanak azok a juttatások, amelyeket a zrt. megadott a munkásainak” – emelte ki Mitykó Zsolt, Mezőhegyes első embere.

A mintagazdaság elsődleges feladata az őshonos magyar lófajták tenyésztése lesz, de szarvasmarha-tenyésztéssel, vetőmagtermeléssel és oktatással is foglalkoznia kell majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!