2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Mészárosból az egyik legbefolyásosabb szereplő válhat

2016. október 28., péntek 20:33, frissítve: hétfő 20:12

Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc az egyik legbefolyásosabb médiaszereplővé léphet elő Magyarországon, bár a felcsúti polgármester továbbra is tagadja hogy köze lenne a Népszabadság kiadójának megszerzéséhez. A hozzá köthető Opimus Press a héten megvásárolta a napilapot is kiadó Mediaworks Zrt.-t.

Hiába próbáltak bejutni a szerkesztőségbe a Népszabadság dolgozói még október elején. A felfüggesztett újság munkatársait kizárták az épületből, az akkori kiadót, a Mediaworks Zrt.-t azóta már felvásárolta az Opimus Press. A cég ezzel számtalan újság és internetes hírportál gazdájaként a legnagyobb hazai lapkiadó lett.

Ugyanez a kormányközeli befektető jelent meg a vidéki napilapoknál is. A Mediaworks megszerzésével, az Opimus tizenkét megyére kiterjedő napilaphálózatot szerzett. A vidéki lapok piacán négy szereplő maradt. Az Opimuson kívül a Russmedia három, a Lapcom kettő, a Nógrádi Hírcentrum pedig egy megyében ad ki napilapot. A Népszabadságot kiadó Mediaworks felvásárlása után, a Mészáros Lőrinc-közeli médiabirodalmat a megmaradt szereplőkkel is összefüggésbe hozták, ezt viszont hivatalosan egyik szereplő sem erősítette meg.

Tulajdonosváltás volt a Népszava és a Geomédia-csoporthoz tartozó Vasárnapi Híreknél is.

A svájci érdekeltségbe került lapok összeolvadnak, a tervek szerint a Népszava szellemiségét megőrizve működik tovább. Az integrációért felelős Gál J. Zoltán a héten azt mondta: számítanak a Népszabadság újságíróira és olvasóira is.

„Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon” – a közismert idézet mellett Orbán Viktor és Habony Árpád fotója, valamint a Modern Media Grouphoz és az államhoz köthető lapok és csatornák logói. A Jobbik szerint ezek hazugsággyárként működnek, ráadásul közpénzből. Jakab Péter szóvivő azt mondta: a habonyi média kamuhírei a Rákosi-korszakot idézik, ezért a médiahatósághoz és bírósághoz fordulnak.

„Ha belső késztetésből nem megy az igazmondás, akkor hátha a bíróság kötelezésének eleget téve, legalább a helyreigazításban közlik majd az igazat. Természetesen annak a lehetőségét is vizsgálják már a jogászaink, hogy fel tudunk-e állítani egy parlamenti vizsgálóbizottságot a tekintetben, hogy bizony itt közpénzből nem hiteles és tényszerű tájékoztatás zajlik, hanem kamu híreknek a gyártása” – jelentette ki Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

A héten a Párbeszéd Magyarországért párt is tüntetett, aktivistái a Magyar Idők szerkesztőségénél tiltakoztak a média központosítása ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!