2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Mészáros Lőrinc-közeli cég építheti a 190 milliárdos Puskást

2017. február 24., péntek 19:01, frissítve: péntek 20:15

Mészáros Lőrinc-közeli cég építheti a 190 milliárdos Puskás-stadiont Budapesten, ha a kiemelt kormányzati beruházásokért felelős intézménynek az ár lesz a fontos – tudta meg a Hír Televízió. A Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma adta az olcsóbb ajánlatot. A másik ajánlattevő az MSZP–SZDSZ-kormányok idején rendszeresen sztrádaépítési pályázatokat elnyerő Strabag-csoport.

Csaknem egy éve kezdték bontani az egykori Népstadiont. Hónapokig szállították a több tízezer tonnányi acélt, betont és más törmeléket. A nemzeti stadion az ígéretek szerint 2019-re állni fog.

„Ahhoz, hogy elkészüljön a Puskás Ferenc Stadion, az újjáépítési munkálatoknak rövidesen el kell kezdődniük. A közbeszerzési eljárás lezárult, és a kormány jóváhagyta, hogy bruttó 190 milliárd forint összegben az új Puskás-stadion megvalósulhasson” – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Csakhogy a korábbi elképzelések nem 190 milliárd forintról szóltak. Három évvel ezelőtt, a tervek bemutatásakor Seszták Miklós fejlesztési miniszter még 180 milliárdos összeget emlegetett. Nagyot álmodtak:  húsz sportágat kiszolgáló, panoráma-futópályával is rendelkező, 68 ezer férőhelyes komplexumról volt szó, amelyben nemcsak diagnosztikai labor, de szálloda, konferencia-központ, irodaház, éttermek és sportmúzeum is helyet kapott volna.

„Nagy kockázatot biztosan láttam a tervekben. Az egyik, hogy nem tudtam volna felelősen azt mondani, igen, ez ennyi pénzből megépíthető. Legyünk józanabbak, legyünk racionálisabbak” – ezt már egy évvel később mondta a beruházásért felelős kormánybiztos.

Az egyszerűbb tervek az akkori nyilatkozatok szerint 90-100 milliárdos költséget takartak. A közbeszerzést végül tavaly novemberben írták ki – a múzeum és a vendéglátóegységek megmaradtak a követelmények között, ám a szálloda és az irodaház már nem szerepelt köztük.

Két társaság tett ajánlatot a január végi határidőig – árulta el a Hír Televízió kérdésére a kiemelt kormányzati beruházások központja. Azt írják: az olcsóbb ajánlatot a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. tette. A Strabag-csoport hatmilliárd forinttal drágábban vállalná a munkát. Azt egyelőre nem tudni, pontosan mikor hirdet eredményt az állami beruházó; annyi tűnik biztosnak, ha az ár alapján döntenek, a Mészáros-közeli cég 190,5 milliárdos megrendeléshez jut.

Az ellenzéki Együtt túlárazottnak tartja a beruházást. „Ma Magyarországon azért indította el 190 milliárd forintért a kormány ezt a projektet, hogy az olimpián megkeresendő pénzt, ami nem lesz, helyette másutt az oligarchák megkereshessék” – jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke.

A kiemelt kormányzati beruházások központjától a Hír TV arra a kérdésre hiába várt választ, hogy pontosan hogyan változott a beruházás műszaki tartalma. Csak annyit írtak, hogy a stadionról egyetlen hivatalos költségbecslés készült, amely 180 milliárd forintról szólt.

A közpénzek átláthatóságáért küzdő szervezet jogi igazgatója nem csodálkozik a számokon. „Sem a közbeszerzési szabályok, sem azok végrehajtása Magyarországon nem tudja megakadályozni az ilyen típusú jelentős túlköltéseket és azt sem, hogy a közpénzt olyan presztízsberuházásokra költsék, … amelyek egyébként a közérdeket, a közjót nem szolgálják” – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Ha sikerül tartani a 190 milliárdos költségkeretet, a Puskás-stadionra akkor is közel hússzor annyit költ az állam, mint amennyibe a jelenlegi legdrágább magyar stadion, a Groupama Aréna került. A már kész magyarországi stadionok közül a két legnagyobb befogadóképessége a harmada az új Puskásénak, az építési költségük azonban kevesebb mint a tizede volt. Debrecenben 12,5 milliárd forintból épült 20 ezres aréna, a Ferencváros 23 ezres stadionja pedig 13,5 milliárd forintba került.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!