2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Mészáros kezében landolt, sokak pechére

2017. május 13., szombat 17:57

Semmi kivetnivalót nem lát abban a Fidesz térségi országgyűlési képviselője, egykori bicskei polgármester, hogy Mészáros Lőrinc egy telekspekulánstól megvette és lezárta a bicskeiek horgásztavát. A helyiek által Erőmű-tónak hívott terület kedvelt kirándulóhely is volt, amíg a felcsúti milliárdos körbe nem kerítette azt.

A zuhogó eső sem vette el a bicskei horgászok kedvét: többtucatnyian vártak kapásra szombat reggel. Azonban nem városukban, hanem nyolc kilométerrel odébb, Nagyegyházán horgásztak. Korábbi törzshelyüket, a bicskei Erőmű-tavat már másfél éve nem használhatják.

„A horgászegyesületé volt a tó, a víz használatban. Mert a tulajdonosok mindig azt mondták, hogy nyugodtan horgásszunk, csak tartsuk rendben a területet. Ennyi volt az egész, aztán megváltozott a tulajdoni viszony, úgyhogy el kellett onnan jönnünk. Megvették a területet, teljesen lezárták” – magyarázta a Hír TV-nek Fortágh István horgász.

Zárt vaskapu, rajta „Magánterület! Idegeneknek belépni tilos!” feliratú tábla – ez a látvány fogadja most az autósokat a tóhoz vezető úton. A terület 2014-ben került a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cégéhez, a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-hez.

„Dupla őrbódé, kamerarendszer és több méter magas kerítés védi azt a magánterületet, amely az Erőmű-tóhoz vezet. 500 méterre vagyunk, de tovább nem mehettünk, engedélyt sem tudtunk kérni a forgatáshoz. Ezt a tavat használták a helyi horgászegyesület tagjai, illetve a helyiek is kirándulásra, szórakozásra, mindaddig, amíg másfél évvel ezelőtt le nem zárta a tulajdonos” – számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről.

Víztükörre néző panorámás nyaralók és csupa zöld környezet – madártávlatból ez látható a tó körül. A 2000-es évek közepén egy izraeli befektetőcsoport álmodott ide golfklubot és üdülőközpontot. A terveket a 2008-as világgazdasági válság húzta át, ám a befektető cég felszámolása évekig húzódott.

„Ez egy izraeli üzletembernek volt az elképzelése, hogy hogyan tud bankokat kiforgatni a pénzéből” – Így emlékszik vissza az Erőmű-tó korábbi befektetőjére a térség parlamenti képviselője, aki Bicske akkori polgármestereként végigkövette a felszámolás folyamatát.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy az önkormányzat gondolkodott-e azon, hogy megszerezze a területet: „Nem gondolkodott rajta, mert itt 100 és 200 hektár közötti területről volt akkor szó, és az engem megelőző polgármester idején ez belterületbe lett vonva. Ezért, ha meg akartuk volna vásárolni, csillagászati összegekbe került volna” – nyilatkozta Tessely Zoltán.

Egész pontosan 2,8 milliárd forintba. Legalábbis ennyiért hirdették meg a területet 2012-ben. Két évvel később viszont Mészáros Lőrinc kezében landolt, ám azt nem tudni, hogy a felcsúti polgármester cége végül mennyit fizetett a területért.

Tessely Zoltán egyébként nem lát problémát abban, hogy az egykori gázszerelő lezárta a területet a helyiek elől – a kormánypárti politikus ezt természetesnek nevezte, hisz már magánterületről van szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!