2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Mészáros gátépítő üzlettársa kihasználja a gazdákat

Hír TV

2018. április 21., szombat 14:03, frissítve: szerda 12:04

Új gátszakasz épül a Felső-Tiszán. A közbeszerzés nyertese egy Mészáros Lőrinc üzleti köréhez tartozó vállalkozás. A Kisar környéki gazdákat kihasználják, földjeiket pedig felhasználják a felcsúti polgármester újabb beruházásához.

Kovács Gábor Szatmárcsekén gazdálkodik, a földből él. A Felső-Tiszánál, Kisar község közelében átszabják az árvízvédelmi gátat, csaknem harminc kilométer hosszban. A kanyargós töltést kiegyenesítik, magasságát pedig egy méterrel megemelik. A gátat a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. építheti, és közvetítő céget bízott meg azzal, hogy vegyen földet a munkálatokhoz.

A gazdáknak azt ígérték, hogy a területekről lefejtik a termőréteget, azt félreteszik, majd 1,5-2 méter mélyen kibányásszák a talajt. Jövő év végén a régi gát anyagával visszatöltik a gödröket és arra a termőréteget visszahordják. Kovács Gábornak 35-37 millió forintot ígértek az ügyletért.

 „Eltelt egy újabb hónap, és akkor már konkrétan megkérdeztem, hogy akkor most már mondják meg, hogy nekik kell ez a föld, vagy nem kell?’ Hát, ők már akkor tartalékba tennék, meg ilyesmi. Nem! - mondtam nekik. Most már konkrét válasz kell! Hát, de őnekik akkor nem kell” – mondta Kovács Gábor.

A gazdálkodót milliós kár is érte, amiért kivonatta a területet az államilag támogatottak listájából.

A 82 éves Etelka néni majd’ három hektáros földjét is kettészeli az új tiszai gát nyomvonala. Az ő földjéért ugyan fizettek, egymillió kétszázezer forintot, de csak muszájból adta oda nekik.

Lőrincz Zoltán, volt helyi képviselő-jelölt azt állítja, szerinte ugyanis Etelka néni területét nem fogják helyreállítani. Erre a kiviteli terv a bizonyíték. A gazdáknak ugyanakkor Nyikos József, aki a vételárakról tárgyalt a gazdákkal, ezt nem mondta el az érintetteknek. 

„Két nevet mindig megemlített kivétel nélkül: az egyik Mészáros Lőrinc, a másik pedig Szijj Lászlóé. És közölte, hogy itt a beruházás mögött ilyen pénzemberek állnak, akik mind pénzügyi háttérrel, mind politikai háttérrel rendelkeznek annyira, hogy nem igazán érdemes velük kötekedni és velük ujjat húzni” – mondta a politikus, majd hozzátette: Varga Antal a Magyar Vakond Kft. ügyvezető-tulajdonosa soha nem adott olyan megbízást a Nyikos József és felesége részére, hogy a gátépítésnél a gazdáknak olyan valótlan ígéretet garantáljon, amely arról szólt, hogy mindent területet eredeti állapotára rekultiválnak és így ott sehol nem marad vissza több méteres gödör. Sem Mészáros Lőrinc, sem Szijj László nem adott felhatalmazást arra, hogy az ő nevükkel bárki ott visszaéljen, fenyegetőzzön, hisze ezen a szakaszon a kivitelező a Magyar Vakond Kft., amelyben egyik személy sem érintett.

Szijj Lászlóé volt korábban a Magyar Vakond Kft, most pedig azé a Varga Károlyé, aki Mészáros Lőrinc tulajdonostársa több cégben is. Nyikos József, aki vélhetően az élettársa által vezetett cég nevében jár el, legalább 40-50 millió forintot kaphat. Kerestük a PDR Groupot és a magyar Vakond Út és Építőipari céget is, egyikük sem válaszolt a kérdéseinkre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!