2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Mészáros erősít a Paks II.-ben, energiamogul lesz

2017. május 25., csütörtök 14:07, frissítve: csütörtök 14:26

Mészáros Lőrinc megkerülhetetlen kíván lenni a Paks II.-beruházásban, ezért tulajdonrészt vásárolna abban a cseh cégben, amely a Roszatom partnereként harmincéves múlttal rendelkezik a közép-európai atomerőmű-építésben – tudta meg névtelenséget kérő iparági forrásokból a Hír TV. Úgy tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc emberei a KP RIA nevű cég legalább harmadának megvásárlásáról tárgyaltak Brünnben.

Múlt héten kapott nyilvánosságot, hogy az egykori gázszerelő felcsúti polgármester immár az atombizniszben is megjelenne. Tőzsdei cége, az Opimus révén ugyanis 45 százalékos tulajdonos a cseh társaság magyar leányvállalatában. A gázügyekben járatos üzletembernek ez a jelek szerint nem elég. Mivel a cseh nukleárisipari cég lényegében megkerülhetetlen a régiós atomerőmű-projektekben, Mészáros atombiztossá kívánja tenni a jelenlétét azzal, hogy bevásárolja magát a cseh vállalatba. Ez azonban, ha üzlet is lesz belőle, sokmilliárdos befektetés.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a csehekkel közös magyar cégnek a felcsúti polgármester már az osztalékelsőbbségi részvényét is megszerezte, amely akkor jöhet jól, ha a Paks II.-projektben megrendelést is kapnak majd. 2020 után, a beruházás csúcsra járatásakor a Paks II. évi egy-két-, akár hárommilliárd eurós, azaz háromszázmilliárd és ezermilliárd forint közötti összegbe is bekerülhet majd.

A KP RIA az egykori Csehszlovákia területén fekvő valamennyi atomerőmű felújításában részt vett, és ott van a chvaleticei szénerőmű rekonstrukciójában is. Utóbbi kapcsán összeérnek a szálak, hiszen az iparági források szerint a Magyarország második legnagyobb erőműve, a hazai termelés 13 százalékát adó Mátrai erőmű is Mészáros-közelbe kerül. Vagyis úgy tűnik, hogy Felcsút nemcsak a hazai energiapiacban erősít, de az energiatermelés mögötti technológiát is házon belül kívánja tudni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!