2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Mészáros: A miniszterelnök barátsága is kell

2015. december 1., kedd 07:19, frissítve: szerda 11:35

Folytatja a földvásárlást Mészáros Lőrinc. Felcsút milliárdos polgármestere a Hír TV-nek azt mondta: megbízottján keresztül továbbra is nagy tételben licitál majd az árveréseken. A településvezető azt állítja: nem tudja, mitől lett drágább a szilvásváradi állami ménesgazdaság fejlesztése, amelyre a megbízást egyedüli pályázóként cége nyerte el. Mészáros Lőrinc egyébként úgy tartja: sikeréhez nemcsak munka és szerencse, de tehetség és persze a miniszterelnök barátsága is kellett.

Nem lógtak a csilláron is a felcsútiak a faluházban, ahol a település polgármestere tartott közmeghallgatást. Pedig Mészáros Lőrinc bejelentette, hogy telekadó nem nem lesz jövőre, a község pedig tovább épül-szépül.

„Ha nincs kérdés, akkor az két dolgot szokott jelenteni, hogy ha nem mennek jól a dolgok, vagy ha jól mennek. Én azt hiszem, hogy jelen esetben a településen jól mennek a dolgok” – jegyezte meg a polgármester.

Ha a hallgatóságnak nem is, a Hír TV-nek akadt kérdése, nem is egy. Például a földárverésekről, amelyekre nem megy el. Ő csak fizet.

– Egyszerűen megoldják, akinek meg kell oldania, a jogászok megoldják a licitet…
– Így egyszerűbb?
– Nekem így egyszerűbb.
– Tart az inzultustól?
– Én nem tartok semmitől.

A felcsúti polgármester, a családtagjai és a cége több mint 1300 hektár föld bérleti jogát nyerték el a második Orbán-kormány idején.

– Még szeretnénk pályázni.
– És mekkora összegben, ezt lehet tudni? 104 millió volt az egyik ilyen terület, amit megszerzett vagy meg kíván szerezni. Ilyen nagyságrendekről van szó?
– Igen.
– Továbbra is ilyen nagyságrendekről van szó?
– Azt még nem tudjuk, területtől függő.

Mészáros Lőrinc is perre menne, ha az általa bérelt földet valaki elhappolná előle, majd túl sokat kérne a használatáért.

– Nézze, ha a tisztesség határán belül van az ár, az korrekt. Mi az állami földeket 1250 forint per aranykoronáért béreljük, a környéken 1000-1500 között van, de inkább 1250-ig van az aranykoronánkénti bérlés. Ez piaci alapú lesz majd, a 2000 vagy az 1800 forint, azt gondolom, hogy a bérlőnek meg lehet állapodni. Ha nem tud megállapodni, akkor megy a bíróságra, és a bíróság dönt, hogy piaci alapú az ár vagy sem. Nem az fog történni, hogy a tulaj azt fogja mondani, hogy 5000 forintot fog kérni aranykoronánként, ez irreális, bármelyik bíróság kidobja.
– Tehát ilyen esetben ön is perelne?
– Igen.

Szűkszavú volt a polgármester, amikor a szilvásváradi állami ménesgazdaság fejlesztéséről kérdeztük.

– Csak mi vettük föl a pályázatot, csak mi tudtunk pályázni. Arról már én nem tehetek, hogy csak egy pályázó vette fel a pályázatot, hiszen százan is felvehették volna. Egy nyílt eljárásról beszéltünk. Hogy miért került többe, ebben kollégáim vannak belefolyva, a műszaki tartalma, jelentősen megváltozott a beruházásnak…
– Ez mit jelent?
– Mert bővült...
– És másfél milliárd forinttal ön szerint indokolt?
– Nézze, ezt én nem tudom.

Azt viszont megtudtuk, hogy a kisvasút építése rendben halad. A Puskás Akadémia alapítója, Orbán Viktor miniszterelnök kész lenne Bicskéig, az ellenkező irányban pedig Lovasberényig elvinni a kisvasutat.

– Napi rendszerességgel már lehet rajta menni, de a forgalom, az tavasszal fog megindulni.
– És Lovasberény?
– Erre én nem tudok mit mondani, hiszen az alapítványunk tulajdonában a Felcsút–Vértesacsa-szakasz van, hogy Lovasberénybe lesz-e kisvasút, ebbe nem vagyok illetékes.

A polgármester beszélt sikerének titkáról is:

– A sikerért tenni kell, sőt még a szerencséért is tenni kell, az sem jön magától. Több egyéb tényező kell hozzá. Aki nem ezt mondja, az nem mond igazat.
– Mi az az egyéb tényező, a miniszterelnök személye, a hozzá fűződő barátsága?
– Az is, meg más is, és tehetség is kell hozzá…

Mészáros Lőrincből, az egykori gázszerelőből a 2010-es kormányváltás után lett milliárdos üzletember.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!