2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Mesterházy: Lehet, hogy Mészáros és Matolcsy lesz az új Csányi

2017. június 7., szerda 06:00, frissítve: szerda 10:06

Mesterházy Attila szerint a mostani logika alapján van rá esély, hogy Orbán Viktor kedvenc gázszerelője és a jegybankelnök lesz a „felhizlalt” MKB élén az új Csányi Sándor.

Zagyva és összefüggéstelen választ adott Mesterházy Attila az MKB bank tulajdonosváltására vonatkozó kérdésére Matolcsy György jegybankelnök kedden a parlamentben, így látja az MSZP-s politikus. (Ismételten előjött az a teória, miszerint egy NATO-szövetségesünk kormány elleni puccsot tervezett három évvel ezelőtt – a szerk.) „Én úgy fogalmaztam, hogy ez a Fidesz bankja lett most, ellopták tulajdonképpen a bankot, és most két strómanon keresztül két tulajdonosa van, az egyik Orbán Viktor, ő ugye a Mészáros Lőrincen keresztül, a másik pedig Matolcsy György, aki a rokonain és a haverjain keresztül tulajdonolja ezt a bankot” – ismételte meg a Hír TV-ben az azonnali kérdésekben megfogalmazott álláspontját a politikus. Mesterházy azért a jegybank elnökét kérdezte, mert az ő felügyeletére volt bízva a pénzintézet, ő vezényelte az egész folyamatot.

Emlékeztetett, 32 milliárd forintnyi pénzt pumpáltak az MKB-be, amit az Európai unió is úgy ítélt meg, hogy ez egy állami támogatásnak minősül a bank megmentése érdekében. – Nagyon büszke volt a Matolcsy, hogy profitot termel ez a bank és nem veszteséges, az úgy nem bonyolult, hogy az összes nem teljesítő hitelt kiszervezik a bankból, csináltak egy rossz hiteleket magába foglaló céget, és megmaradt a bank az egészséges hitelekkel, szögezte le Mesterházy. Hozzátette: különösen úgy, hogy van egy hátszél, ami odatereli a szerződéses partnereket.

Szerinte nem szól másról ez az ügy, mint, hogy a Fidesznek kellett egy bank, amit az MKB-n keresztül meg is szerzett. Mesterházy azt is meg szerette volna tudni a jegybankelnöktől, hogy ezzel az ügylettel megálltak-e, hiszen egyes piaci híresztelések szerint a TakarékBankot, a Gránit Bankot, vagy akár más bankokat is meg akar vásárolni az MKB – létrehozva egy, akár az OTP-nél is nagyobb pénzintézetet. A politikus szerint a már ismert logika alapján ezek a híresztelések nem járnak messze az igazságtól, hiszen Mészáros Lőrinc ott van az építőiparban, a médiában és az agráriumban. – Az is lehet, hogy Mészáros lesz az új Csányi, úgy mondanám, hogy Mészáros plusz Matolcsy, a két m-betűs, csak ez nem csokigolyó, de édesek, legalábbis a fideszeseknek és a miniszterelnöknek egészen biztosan” – vélekedett.

Kiemelte, a titkolózást is szolgálhatja, hogy saját maguk, nem piaci alapokon meg tudják finanszírozni a saját üzletembereiknek vagy barátaiknak az üzleti vállalkozását, ráadásul a sajtónak sem kell nyilvánosságára hozni, hogy mi zajlik.

A teljes beszélgetés:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!