2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Merkel köszönetet mondott és méltatta eredményeinket

A német-magyar kapcsolatoknak kulcskérdése a határvédelem — válaszolta Sopronban a Magyar Nemzet kérdésére Orbán Viktor, aki szerint Németország és Ausztria érdeke, hogy Magyarország jól védje a határokat. Angela Merkel pedig a Magyar Nemzet felvetésére elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok jók, a migrációt tekintve közös álláspont, hogy „oda visszük a segítséget, ahol a baj van”. A kancellár úgy vélte, előre­mutató, hogy a vitás kérdésekről is nyíltan tudnak beszélni a felek.

  • Merkel köszönetet mondott és méltatta eredményeinket

A Páneurópai piknik 30. évfordulóján hétfőn Sopronban rendezett ökumenikus istentisztelet után Angela Merkel és Orbán Viktor munkaebéden vett részt, majd ezt követően nemzetközi sajtótájékoztatón számoltak be a megbeszélés eredményeiről.

Ezen a miniszterelnök azt mondta: „Nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar–német kapcsolatokat, viszont vannak olyan tényezők, amelyek kikényszerítik a gazdasági együttműködés erősítését.” Kiemelte: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország első számú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom minden évben rekordot dönt, a német befektetők a legmodernebb gyárakat hozzák Magyarországra. A Magyarországon működő 6000 német vállalat 300 ezer magyarnak ad munkát, és ­augusztus közepéig 17 új nagy német beruházásról született döntés – közölte. Orbán Viktor megjegyezte: az elkövetkező időben újabb menetrendet állítanak össze a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről a szakminiszterek.

Szó volt továbbá arról, hogy a német haditechnika fontos szerepet játszik a magyar hadiipari fejlesztésekben. Orbán Viktor elmondta: mindezek mellett az Európai Unió bővítéséről is egyeztettek, ugyanis Magyarországnak az az érdeke, hogy a Nyugat-Balkán mielőbb az unió része legyen.

Magyarország szorgalmazza az EU további bővítését, ebben kulcsország Szerbia, amellyel a csatlakozási tárgyalások felgyorsítása Európa érdekét is szolgálja. Beszéltek a fejlesztési együttműködésről is Afrikában, mert a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, javítani kell Afrika népességmegtartó képességét, és ennek érdekében közös programokat finanszíroznak.

A kormányfő kiemelte: Közép-Európa most már hozzáad az európai gazdasági teljesítményhez, ezért a hagyományos német–francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeinek figyelembevételével. Ez egy új folyamat, amely most teljesedik ki, és Közép-­Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog. Hangsúlyozta: Németország érti ezt a folyamatot, ezért a német–közép-európai kapcsolatoknak kitüntetett jelentősége lesz az ­európai egység fenntartásában.

 Orbán Viktor a kritikákra azt válaszolta, hogy Magyarország egyre jobban teljesít

 

Politikailag elfogult vélemények

A miniszterelnök úgy vélte, az Európai Bizottság új elnöke esély Magyarországnak, és a régi viták helyett új vágányokon indulhatnak el a tárgyalások. A kormányfő úgy látja, a magyar demokráciát elmarasztaló vélemények politikailag elfogultak, nem nagyon tartalmaznak ténybeli állításokat. Azt ajánlotta, mindenki jöjjön Magyarországra személyes tapasztalatot gyűjteni, és akkor megérti, „hogyan élünk mi itt”. „Egyre jobban teljesít Magyarország, ezért jó okunk van rá, hogy folytassuk, amit elkezdtünk” – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: harminc éve azért bontották le a falakat, hogy a keletnémetek szabadok lehessenek és biztonságban élhessenek, most pedig azért védjük a déli határt, hogy a németek továbbra is szabadságban, biztonságban élhessenek. A határvédelem a kötelességünk, amelyet az eddigieknek megfelelően el fogunk látni, bár jó lenne, ha Brüsszel átvállalná a költségek egy részét.

 Kézfogás. A német és a magyar kormányfő a legfontosabb kérdésekben egyetértett

Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

 

Mindenki maradhasson a hazájában

– A német–magyar kapcsolatoknak kulcskérdése a határvédelem – válaszolta lapunk kérdésére Orbán Viktor. Hozzátette: a migránsáradat nem ért véget, ez egy velünk élő fenyegetés, folyamatosan számolni kell a délről érkező nyomás növekedésével. Ausztriára és Németországra csak akkor nem zúdulnak rá az illegális bevándorlók, ha Magyarország védi a határait. A kötelezettségeinket maradéktalanul teljesíteni fogjuk, ezzel pedig a német–magyar jó kapcsolatokhoz is hozzájárulunk – jelentette ki.

Angela Merkel a Magyar Nemzet felvetésére elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok jók, a migrációt tekintve közös álláspont, hogy „odavisszük a segítséget, ahol a baj van”. A schengeni szabad mozgást fenn kell tartani, ehhez viszont a külső határokat jobban kell védeni. Ez akkor sikerülhet a legjobban, ha a menekülteket kibocsátó országokkal egyezményeket kötnek. A cél, hogy mindenki maradhasson a hazájában – fogalmazott a kancellár, aki szerint előremutató, hogy a vitás kérdésekről is nyíltan tudnak beszélni a felek.

A sajtótájékoztatón Angela Merkel ismét köszönetet mondott Magyarország lakosságának a határnyitásért, és ezáltal a német egység helyreállításához való hozzájárulásáért. Angela Merkel elmondta, hogy a megbeszélésen a jövőről, elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról esett szó. A kancellár egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elképzelésével, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, „új startra” van szükség.

Kiegyenlített a kereskedelmi mérleg

A kancellár utalt a német vállalatok magyarországi befektetéseinek jelentőségére és eredményeire, amelyek jelentősen hozzájárultak a német cégek sikeréhez. A kereskedelmi mérleg kiegyenlített, ami azt jelenti, hogy a két ország rendkívül szoros kapcsolatban áll egymással. A német vezető ezzel összefüggésben utalt arra: „A kohéziós alapok, a strukturális alapok azzal a céllal jöttek létre, hogy erősítsék a konvergenciát az Európai Unión belül – és ha ránézünk a magyar gazdasági növekedési rátákra, akkor láthatjuk, hogy ezt a pénzt az ország valóban úgy fekteti be, hogy ez az emberek javát is szolgálja. Németország pedig örül, hogy itteni munkahelyeivel részt tud venni ebben a növekedésben.”

Angela Merkel a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban stratégiai szempontból és Európa jövőbeni egységét tekintve is fontosnak nevezte azt a kilátást, hogy a térség országai az unióba integrálódjanak.

Magyar Nemzet

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!