2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„Mennek az emberek, de megszabadulni nem tudunk tőlük”

Hír TV

2018. június 11., hétfő 19:20, frissítve: hétfő 20:13

Az uniós menekültügyi reform, és az Európai Bizottság országjelentése került terítékre ma az Európai Ügyek Bizottságában. A Belügyminisztérium helyettes államtitkára a külső határok védelméről beszélt, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője pedig az EU-s ajánlásokról tájékoztatott.

„Ausztria legutóbb azt mondta, hogy ha nem sikerül elérni júniusban egy konszenzust az Európai Tanácson, akkor ő teljesen új alapokra fogja helyezni ezt a dossziét, ugye a következő hónapban Ausztria veszi át az EU elnökségét” – mondta Hegyaljai Mátyás európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár, aki a Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformjához kapcsolódó uniós tervezetekről tájékoztatta az Európai Ügyek Bizottságát. Hegyaljai leszögezte: a magyar kormány továbbra is a külső határok védelmét támogatja a menekültek beengedésével és szétosztásával szemben.

„Látjuk a mai nap, mi van azokkal, akik már bent vannak és nem jogosultak, kiutasítani sem tudjuk őket nagyon sok okból. Egyrészt egyes országok nemzeti rendszere, sajnálom ezt mondani, alkalmatlan arra, hogy ezeket a kiutasításokat végrehajtsa, a visszafogadási egyezményeknek a harmadik országok nem tesznek eleget, tehát gyakorlatilag csak azt látjuk, hogy mennek az emberek, de megszabadulni tőlük nem tudunk” – tette hozzá.

A migráció után az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője főként gazdasági kérdésekről beszélt. Az Európai Bizottság országjelentéséből idézve Zupkó Gábor kiemelte a stabil gazdasági növekedést, a rekordokat döntő foglalkoztatást, és az erőre kapott a banki hitelezést. Az ajánlások között azonban számos negatív tendenciát is kiemelt a Bizottság.

„Magyarország folytassa az adórendszer egyszerűsítését, különösen az ágazati különadók csökkentése révén, javítsa a döntéshozatali mechanizmus minőségét és átláthatóságát. Hatékony szociális párbeszéd, az egyéb érdekelt felek bevonása, valamint rendszeres és megfelelő hatásvizsgálatok révén. Erősítse meg a korrupcióellenes kereteket és az ügyészség munkáját. Fokozza a versenyt és az átláthatóságot a közbeszerzés terén” – sorolta Zupkó.

Arról már csak az ülés után esett szó, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban Magyarország jelentősen kevesebb pénzhez juthat.

„Egy körülbelül 20 százalékos csökkenés az, amire a jelenlegi számok alapján lehet számítani. Az igazi baj az, hogy Magyarország az eddigiekben is rendelkezésére álló forrásait elképesztően rosszul költötte el. Az igazi veszteség Magyarországon nem az a 2500 milliárd forint okozza, ami adott esetben most nem fog eljutni Magyarországra, hanem az az 50 ezer milliárd forintot közelítő összeg, ami az uniós csatlakozásunk óta eljutott Magyarországra és amiből Magyarország nem tudott érdemi, a régióval összevetve értékelhető felzárkózást elérni” – mondta Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Jávor Benedek emlékeztetett: Nagy-Britannia nettó befizetője volt az uniónak, távozásával tehát mindenképpen csökken az elosztható pénz mennyisége, a pontos szám azonban még több körös egyeztetések után alakul majd ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!